Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.02.2021.

Otvoren konkurs za upis u vojne škole



Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za upis u vojne škole, koji će trajati od danas, 15. februara do 31. marta 2021. godine. Gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić i kadet četvrte godine Vojne akademije Vladimir Vasiljčin govorili su o tome šta očekuje buduće kadete Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, kao i učenike Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole.

Prema rečima generala Zrnića, godinama unazad interesovanje za upis u vojne škole je u porastu, a to omogućuje vrlo kvalitetnu selekciju kandidata.

- Prijemni ispit za Vojnu akademiju počinje proverom znanja iz matematike, a zatim fizičkom proverom, dok za Medicinski fakultet VMA najpre počinju psihološka selekcija i fizičke provere, a kada bude centralni prijemni ispit za sve medicinske fakultete u zemlji kandidati polažu test znanja iz biologije i hemije. Što se tiče srednjih vojnih škola – prijemni ispit za Vojnu gimnaziju obuhvata test znanja iz matematike i srpskog jezika, a za Srednju stručnu vojnu školu radi se test znanja iz matematike i fizike, budući da ova škola ima tehničke profile – objašnjava general Zrnić i dodaje da se po završetku prve faze selekcije za upis u Vojnu akademiju obavljaju psihološke provere i zdravstvena testiranja te da će kandidati već krajem juna imati jasnu sliku o rangiranju i svom daljem statusu.

Zahvaljujući višedecenijskoj težnji vojnog školstva i vojnog istraživačkog sektora, od prošle godine vojne nauke ušle su u sistem nauka u društvu, ističe general Zrnić i navodi koje su još novine uvedene u nastavni program Vojne akademije.

- Bili smo u prilici da akreditujemo novi studijski program koji zovemo Kopnena vojska i kadeti će ove godine moći po prvi put da upišu akreditovan studijski program tog profila, čije će izlazno zvanje biti diplomirani oficir. Pored toga, nudimo i mnogo tehničkih profila koji su vezani za vojno-mašinsko i vojno-elektronsko inžinjerstvo, vojno-hemijsko inžinjerstvo i za logistiku odbrane. Takođe, velika novina ove godine biće novi studijski profil na vojnom-vazduhoplovstvu, koji će trajati četiri godine i izlazni stepen biće diplomirani mašinski inžinjer. Dakle, tokom školovanja budući vojni piloti završiće osnovnu pilotsku obuku, a nakon završetka Vojne akademije, kada odu u svoje jedinice, dobiće i naprednu pilotsku obuku – poručuje general Zrnić.

Kadet Vojne akademije Vladimir Vasiljčin, koji je četvrta godina vojno-elektronskog inžinjerstva, smer  Raketni sistemi, ističe da je veoma zadovoljan svojim smerom i što će u septembru postati oficir Vojske Srbije.

- Školovanje na Vojnoj akademiji je vrhunsko, veoma dobar spoj teorije i prakse. Profesori su takođe vrhunski. Kabineti su opremljeni, a od pre dve, tri godine nabavljena je nova oprema. Takođe, Sportski centar Vojne akademije je renoviran, što teretana, što sale. Veoma smo zadovoljni, jer Vojna akademija stvarno nudi širok asortiman svega – rekao je Vasiljčin.

Uslovi pandemije koronavirusa nisu uticali na proces obrazovanja na Vojnoj akademiji, ističe Vasiljčin i podseća da je ta ustanova vojnog školstva, zahvaljujući platformi za učenje na daljinu, uspešno organizovala nastavu i za vreme vanrednog stanja proglašenog u našoj zemlji prošle godine.

Pohađanje vojnih škola ima brojne prednosti, među kojima su besplatno školovanje, besplatni udžbenici i zdravstvena zaštita učenika i kadeta, kao i siguran posao po završetku školovanja. Osim toga, general Zrnić kao važnu karakteristiku ističe i mogućnost neprestanog karijernog usavršavanja.

- Mi nemamo problem da kažemo da je školovanje na Vojnoj akademiji izuzetno izazovno, ali s druge strane, veoma je zanimljivo i upravo zato što je izazovno nudi jednu platformu za permanentan razvoj. Naši kadeti nakon završetka Vojne akademije mogu, a i moraju zbog potreba službe, da imaju permanentno obrazovanje. Ono znanje koje dobiju na Vojnoj akademiji omogućava im da svoju karijeru razvijaju i kroz akademsko unapređenje na master i doktorskim studijama, kako na Vojnoj akademiji, tako i na fakultetima u civilstvu, jer su diplome Vojne akademije apsolutno prepoznate i validne i u civilnom sistemu, ali takođe i kroz razvoj vojne karijere kroz razna usavršavanja na Osnovnom komandnom kursu, Komandno-štabnom usavršavanju i Generalštabnom usavršavanju. Mi trenutno školujemo generaciju koja će da radi najmanje do 2050. godine, kada niko ne zna kako će svet da izgleda.

Zato pokušavamo da njih sada edukujemo sa najvišim svetskim standardima i dostignućima industrije 4.0 i da im ugradimo tu naviku da se permanentno usavršavaju – ističe general Zrnić.

Ovogodišnjim konkursom predviđen je upis za 210 budućih kadeta Vojne akademije i 40 Medicinskog fakulteta VMA, kao i 90 učenika Vojne gimnazije i 60 učenika Srednje stručne vojne škole.

Detalje o konkursu za upis u vojne škole možete pogledati na sledećem linku: http://www.mod.gov.rs/konkursi-za-upis-u-vojne-skole