Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.12.2020.

Sastanak ministra Stefanovića sa ambasadorom Rusije Bocan-Harčenkom



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Ministar Stefanović ocenio je da je saradnja u oblasti odbrane veoma razvijena i u skladu sa ukupnim odnosima, zasnovanim na strateškom partnerstvu i na osnovama izuzetnog uzajamnog poštovanja. Istakao je da je godinu za nama svakako obeležila pandemija Kovid-19 i zahvalio za medicinsku pomoć Ruske Federacije radi sprečavanja daljeg širenja i suzbijanja Kovid-19.

Ministar odbrane naglasio je da svečanost otvaranja kompleksa „Večna vatra“ na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda 15. decembra, uz učešće gardista i delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Ruske Federacije, predstavlja još jedan značajan doprinos u našoj borbi za očuvanje istorijske istine i odavanju počasti svima koji su dali svoje živote prilikom oslobođenja Beograda i dve zemlje, kao i slamanju fašizma.

Ambasador Bocan-Harčenko potvrdio je spremnost Ruske Federacije za nastavak saradnje u oblasti odbrane sa Srbijom, uključujući i vojnotehničku saradnju. On je naglasio značaj učešća predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na Devetoj Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti i Međunarodnim vojnim igrama 2021. godine.

Na sastanku je zajednički ocenjeno da je saradnja u oblasti odbrane u 2020. godini zadržala uzlazni trend i da su i uz pandemiju korona virusa i odlaganja određenog broja događaja realizovane ključne aktivnosti.

Posle razmene novogodišnjih i božićnih čestitki, sagovornici su izrazili očekivanje da će uz smirivanje epidemiološke situacije doći do nastavka i daljeg intenziviranja saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
29.12.2020
mp4 (66,12 MB)
Sastanak