Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.12.2020.

Ministar Stefanović otvorio Konferenciju nacionalne bezbednosti Srbije 2020



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović otvorio je danas onlajn Konferenciju nacionalne bezbednosti Srbije 2020, koju organizuje Udruženje građana „Nacionalna avangarda“. Tema Konferencije bila je trenutno stanje nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti i mestu Republike Srbije u bezbednosnim procesima, kao i potencijalnim izazovima.

Pozdravljajući učesnike Konferencije u ime Vlade Republike Srbije i Ministarstva odbrane, ministar Stefanović istakao je da je nacionalna bezbednost Srbije u vrhu državnih interesa i da Srbija u svakoj prilici pokazuje podršku izgradnji regionalnog i globalnog mira i stabilnosti i daje svoj doprinos bezbednosti, ali je ujedno i čvrsto opredeljena da štiti svoje nacionalne interese.


On je poručio da je svet suočen s brojnim tradicionalnim izazovima, rizicima i pretnjama bezbednosti - od aktivnih kriznih žarišta na Bliskom Istoku i severu Afrike, uz narastanje novih asimetričnih oblika ugrožavanja bezbednosti koji dodatno usložavaju bezbednosnu situaciju. 

- Od migranstke krize na tlu Evrope od 2015. godine, preko sajber napada na objekte kritične infrastrukture i različite hibridne napade, do pandemije virusa Kovid-19 koja je u ozbiljnim razmerama ugrozila i ugrožava i dalje živote i zdravlje ljudi, a koja se indirektno odražava i na sferu bezbednosti. Zbog toga je danas, više nego ranije, potrebno razumeti značaj saradnje i solidarnosti, jer transnacionalni i asimetrični karakter savremenih izazova, rizika i pretnji jasno pokazuje da u današnjem svetu bezbednosne probleme možemo da rešavamo samo u saradnji sa drugim subjektima međunarodnih odnosa i drugim državama - rekao je ministar Stefanović i naglasio da Srbija u svakoj prilici iskazuje podršku izgradnji regionalnog i globalnog mira i stabilnosti i daje doprinos bezbednosti, opredeljena da štiti svoje nacionalne interese.

- Podsetio bih da je Narodna skupština usvojila novu Strategiju nacionalne bezbednosti Republike Srbije i Strategiju odbrane Republike Srbije, čime se i potvrđuje naš kooperativni i integralni pristup bezbednosti. Strateško opredeljenje predsednika Vučića i Vlade Srbije jesu očuvanje samostalnosti i samostalnog odlučivanja naše zemlje, politike vojne neutralnosti i briga o interesima naših građana. Gradimo jaku, ekonomski snažnu i otvorenu Srbiju koja razvija odnose i saradnju sa svim državama na ravnopravnim odnosima, ali koja donosi samostalno svoje odluke i kojom upravljaju isključivo njeni građani. Srbiju, koja ima snage da zaštiti interese srpskog stanovništva u našoj južnoj pokrajini, ali i da se suprotstavi svima koji ugrožavaju interese našeg naroda - poručio je ministar odbrane.

On je govorio i o tome da u geopolitičkom smislu Srbija pripada izuzetno osetljivom balkanskom području u kojem su oduvek bili prisutni interesi brojnih međunarodnih subjekata.

- Odlučili smo se za vojnu neutralnost i jedina smo zemlja na Balkanu koja se opredelila za vojnu neutralnost koja je utvrđena Strategijom odbrane. Naše opredeljenje da budemo van vojnih saveza sa aspektom političke odluke jasno izražava stav da kao država svoju politiku u sferi bezbednosti i odbrane vodimo samostalno nastojeći da unapređujemo saradnju sa svima kako bismo mogli da pružimo doprinos izgradnji poverenja, stabilnosti i bezbednosti u regionu i svetu. To nam omogućava da Srbija ostane izvan sukoba velikih sila i da sarađuje sa svima, ali u skladu sa sopstvenim interesima i u interesu svojih građana - rekao je ministar odbrane i ukazao na to, kako bi Srbija mogla da bude vojno neutralna i njena vojska mora da bude jaka.

- Kao prioritet u rukovođenju resorom odbrane vidim realizaciju strateške vizije predsednika Vučića, brže i efikasnije sprovođenje procesa razvoja vojske i unapređivanje njenih operativnih sposobnosti. Izgradnja vojnih sposobnosti ključni je uslov održivosti vojne neutralnosti Srbije i osnovni faktor efikasne vojne odbrane i odvraćanje svakoga ko makar pomisli da ugrozi našu zemlju. Održavanjem potrebnog nivoa sposobnosti vojske i njihovim unapređenjem, obezbeđuju se uslovi za adekvatan odgovor sistema odbrane na savremene izazove, rizike i pretnje bezbednosti Srbije - naglasio je ministar Stefanović.

U nastavku uvodnog izlaganja, ministar odbrane govorio je da u uslovima vojne neutralnosti oslonac na sopstvene snage i potencijale predstavlja polaznu osnovu za planiranje odbrane i sprovođenje odbrambenih priprema Srbije. On je istakao da se jačanjem domaće odbrambene industrije i pokretanjem velikog broja projekata razvoja naoružanja i vojne opreme stvara pouzdana baza za izgradnju sposobnosti Vojske Srbije  i drugih snaga odbrane.

- To naravno ne znači da nećemo nastaviti i sa nabavkama iz inostranstva. Iskustva iz poslednjih oružanih sukoba poput onih u Nagorno-Karabahu u kojima je došla u fokus upotreba bespilotnih letelica, ukazuju na trend povećanja značaja i uloge najsavremenijeg naoružanja i vojne opreme. U našem slučaju, srećom zarad očuvanja mira i stabilnosti, odnosno da bi tako i ostalo, mi smo u prethodnom periodu preduzeli brojne mere radi opremanja Vojske Srbije savremenim naoružanjem, najnovijim sistemima protivvazduhoplovne odbrane, avionima, helikopterima, tenkovima, oklopnim borbenim vozilima i drugim sredstvima. Sa opremanjem zahvaljujući podršci predsednika Vučića nastavljamo i u 2021. godini.  Kao što je predsednik juče i rekao uspeli smo da obezbedimo novac iz budžeta za kupovinu novih borbenih sredstava i nastavićemo sa kontinuiranim opremanjem, ali i sa ulaganjem u domaće fabrike, Vojnotehnički institut i domaću pamet, kako bismo što manje zavisili od inostranstva - istakao je ministar Stefanović.

On je rekao da je za operativne sposobnosti Vojske Srbije i odbranu zemlje od ključnog značaja ljudski faktor u koji je potrebno neprekidno ulagati.

- Ulagati u kadar koji je i do sada nebrojeno puta potvrdio svoj patriotizam, profesionalnost i vrhunsku osposobljenost. Zato sam ponosan što smo obezbedili i povećanja plata naših pripadnika u ovoj godini, jer kao što sam već rekao nema Vojske bez vojnika. Ljudi su najvažniji resurs i zato moramo uložiti u njih. Još jednom bih istakao da je Republika Srbija čvrsto opredeljena da ostane činilac mira i bezbednosti u regionu i svetu i da razvija kapacitete koji će biti potvrda takvog stanovišta, čime i unapređuje sopstveni međunarodni ugled i poziciju na međunarodnoj sceni, ali time i svoje kapacitete da zaštiti i ostvari nacionalne interese - zaključio je ministar Stefanović i svim učesnicima Konferencije poželeo uspeh u daljem radu.

Na današnjoj konferenciji govorili su i predstavnici akademskih institucija i diplomatskog kora koji su razgovarali o aspektima bezbednosti Srbije, regiona i sveta.

Konferencija je tematski podeljena u tri panela - na prvom panelu bilo je reči o stanju bezbednosti u Srbiji, izazovima i perspektivama pred sektorom bezbednosti naše zemlje, kao i pravcima daljeg razvoja bezbednosti naših građana i države, zatim drugi panel o regionalnom kontekstu bezbednosti u jugoistočnoj Evropi s naglaskom na uticaj Srbije na regionalne procese i treći panel koji obrađuje temu globalnog konteksta bezbednosti, globalnih izazova i pretnji. Na današnjoj konferenciji posebno je istaknuta uloga Srbije kroz međunarodne organizacije i kroz delovanje sektora bezbednosti Srbije prema globalnim izazovima.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.12.2020
mp4 (504,93 MB)
Obraćanje ministra Stefanovića na otvaranju video konferencije