Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.12.2020.

„Večna vatra” - simbol slobodarske tradicije srpskog i ruskog naroda



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prisustvovali su danas paljenju večne vatre i položili vence kraj Spomenika „Večna vatra” na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda.

„Večni plamen” stigao je u ranim jutarnjim časovima u Beograd specijalnim avionom Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Na ceremoniji paljenja večne vatre učestvovali su i gardisti Vojske Srbije. Večni plamen upalio je kapetan Bojan Lukić, pripadnik Garde.

Predsednik Vučić poručio je da je vatra upaljena da večno podseća „da su srpski i ruski narod privrženi slobodarskoj tradiciji u Drugom svetskom ratu, čiju smo 75. godišnjicu završetka dostojno obeležili i bili na istoj strani prava, pravde i slobode”.

- Da večno podseća na to da su Srbija i Rusija u težnji da svet bude bolje mesto za buduća pokoljenja, kroz velika iskušenja stizale do velikih pobeda, gradeći tako jake veze među našim bratskim narodima. Da podseća na to da junačka dela naših predaka zauvek pamtimo uz veliku zahvalnost i duboko poštovanje. Zbog toga nam je danas zadatak da se borimo protiv prekrajanja istorije - poručio je predsednik Vučić i dodao da plamen treba večno da nas opominje da nemamo pravo ni na trenutak zaborava i da znamo svakog dana koliko vredi to što su nam ostavili oni zaboravljajući na sebe.

Predsednik Srbije istakao je da je plamen „naš podsetnik na obavezu koju imamo prema njima i sebi da ostanemo slobodni i da možemo u slobodi da ih se sećamo”.

- Zato što kada izgubi slobodu, čovek izgubi pamćenje, izgubi sve. To nikada nećemo dozvoliti, pamtićemo ih u slobodi - rekao je predsednik Vučić.

Ministar Lavrov poručio je da je zahvaljujući doslednom stavu rukovodstva Srbije na očuvanju istorijske istine i očuvanju sećanja na podvig naših predaka večna vatra upaljena u srcu srpske prestonice.

- Ovaj novi monument u čast vojnika oslobodilaca smatramo simbolom duhovnog i istorijskog jedinstva Rusa i Srba kao podsećanja na naše bratstvo po oružju koje je pomoglo da odbranimo neprolazne vrednosti mira, života i pravednosti. Da poštujemo sećanje na one koji su po cenu svog života spasli svet i obezbedili mir za buduće generacije. To je za nas sveta dužnost - naglasio je ministar Lavrov.

Spomenik „Večna vatra” nalazi se na mestu gde je postavljena kapsula sa zemljom iz Rusije u februaru ove godine, tokom posete ministra odbrane Ruske Federacije generala-armije Sergeja Šojgua. Kapsula je formirana 15. februara na Dan državnosti Srbije na Piskarjovskom spomen-groblju u Rusiji, a potom je doneta u Beograd.

Spomenik „Večna vatra”, ruskog akademika Andreja Tirtišnikova, simbolizuje vekovno bratstvo i zajedničku pobedu srpskog i ruskog naroda nad fašizmom.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.12.2020
mp4 (190,51 MB)
Paljenje „Večne vatra” i polaganje venaca
15.12.2020
mp4 (225,64 MB)
Obraćanje predsednika Vučića
15.12.2020
mp4 (165,09 MB)
Obraćanje ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova