Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.10.2020.

Izabrana nova Vlada Republike Srbije



Na današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije izabrana je nova Vlada, a za premijerku je izabrana Ana Brnabić.
 
Za ministra odbrane izabran je Nebojša Stefanović, a dosadašnji ministar Aleksandar Vulin izabran je za ministra unutrašnjih poslova.

Na početku današnje sednice predsednica Vlade i mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić izložila je poslanicima Narodne skupštine program nove vlade i predstavila članove kabineta.
 
Navela je da će vlada imati šest glavnih ciljeva: dalja borba protiv Kovida-19, očuvanje interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, borba protiv kriminala i mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ekonomsko jačanje Srbije.
 
Mandatarka Brnabić u svom ekspozeu govorila je i o opredeljenjima bezbednosne i odbrambene politike, iskazanim u najvišim strategijskim dokumentima - Strategiji nacionalne bezbednosti i Strategiji odbrane, koja predstavljaju osnovu za dalju dogradnju i jačanje sistema nacionalne bezbednosti i sistema odbrane Republike Srbije.
 
- Republika Srbija je opredeljena da u skladu sa odlukom o vojnoj neutralnosti jača odbrambene kapacitete i razvija svoju odbrambenu industriju, efikasan i ekonomski održiv sistem odbrane i profesionalnu i efikasnu vojsku. U ovo ćemo nastaviti da investiramo i nastavićemo naporno da radimo. Uprkos svim izazovima moramo da čuvamo mir, skoro po svaku cenu. Mir i stabilnost su preduslov za očuvanje svega što smo stvorili i ostvarenje svih ostalih planova koji će dalje jačati našu zemlju – istakla je Ana Brnabić.

Nakon diskusije, sednica Narodne skupštine završena je izborom nove Vlade i svečanim polaganjem zakletve premijerke i novih ministara.
 
Vlada Srbije ima 21 resor, među kojima su tri nova – za brigu o selu, o porodici i demografiji i ljudskim i manjinskim pravima i društvenom dijalogu, kao i dva ministra bez portfelja.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
28.10.2020
mp4 (242,52 MB)
Sednica Narodne skupštine i polaganje zakletve ministara