Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.10.2020.

Srpsko - francuske komemorativne svečanosti



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio brigadni general Miroljub Čupić, položila je vence u kompleksu Francuskog vojnog groblja u Zaječaru i kod spomenika palim Timočanima u balkanskim i Prvom svetskom ratu, odajući počast palim francuskim i marokanskim vojnicima i oficirima u Prvom svetskom ratu kao i Timočanima palim u balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Vence su na današnjoj državnoj ceremoniji povodom srpsko-francuskih komemorativnih svečanosti položili i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, u ime Vlade Republike Srbije i Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, zatim predstavnici Ambasade Francuske Republike, Ambasade Kraljevine Maroko, Grada Zaječara i udruženja građana opredeljenih za očuvanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Kompleks Francuskog vojnog groblja u Zaječaru predstavlja, posle Francuskog vojnog groblja u Beogradu, drugi po veličini i značaju francuski vojni memorijal na teritoriji Srbije.

Spomenik Timočanima stradalim tokom Prvog svetskog rata u Zaječaru svedoči o postradalima tokom završnih vojnih operacija za oslobođenje zemlje 1918. godine, kada su pripadnici Srpske vojske, zajedno sa svojim francuskim saveznicima, vodili teške borbe protiv austro-ugarskih, nemačkih i bugarskih trupa.
 
 
 
photoFOTOGALERIJA