Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.10.2020.

Ministar Vulin u Istočnom Novom Sarajevu: Srbija će uvek misliti, čuvati i braniti svoju Republiku Srpsku



- Republika Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem ne zaboravlja Srbe gde god oni da žive. Republika Srpska je jedan od naših spoljnopolitičkih prioriteta. U svim našim dokumentima - od Strategije nacionalne odbrane do odgovarajućih skupštinskih odluka, kaže se da je očuvanje Republike Srpske i njen razvoj jedan od prioriteta Republike Srbije i obaveza svih organa Republike Srbije. Ovo je način da nemamo samo bratsku blisku saradnju -  istakao je izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je večeras, zajedno sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom prisustvovao svečanom otvaranju novoizgrađenog Trga Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu.

- Ovo je način da se pokaže svim građanima Republike Srpske koliko Srbija brine i koliko hoće i želi da život svih građana Republike Srpske učini boljim, kvalitetnijim i lakšim. Predsednik Aleksandar Vučić uvek kada donosi ključne, važne odluke po sudbinu srpskog naroda, vodi računa posebno kako će se te odluke odnositi prema svim Srbima bez obzira gde oni žive, a naravno posebno prema Republici Srpskoj - istakao je ministar odbrane i naglasio da je večeras posebno ponosan što kao izaslanik predsednika Republike može da podeli radost sa građanima Istočnog Novog Sarajeva i što na Trgu Republike Srbije može da vidi divne, okupljene ljude i da im još jednom kaže da će “Republika Srbija uvek misliti, čuvati i braniti svoju Republiku Srpsku”.
 
Predsedniku Vučiću dodeljena je Plaketa Opštine Istočno Novo Sarajevo, koju je njen načelnik Ljubiša Ćosić večeras uručio ministru Vulinu, kao izaslaniku predsednika Vučića.
 
Izgradnju Trga Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu finansirala je Vlada Republike Srpske iz donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije, a vrednost donacije je milion evra.
 
Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, govoreći o značaju ovog Trga, istakao je da je sve to urađeno jer je predsednik Vučić hteo da pomogne ovom narodu. 

- Ovo je poruka da Srbija nas doživljava kao deo sebe. Ostajemo ovde, ali hoćemo da budemo državljani Srbije. Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi. Oni Srbi koji su u svoju slobodu uneli mnogo žrtava, koji su zagledani u Srbiju. Srbija je za nas sigurno utičište, sugurna brana - poručio je Milorad Dodik. 
 
Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić zahvalio je na prilici da večeras zajedno otvorimo Trg Republike Srbije, dodajuci da je trg jedno od najlepših mesta u Republici Srpskoj i mesto ponovnog okupljanja. 
 
Na kraju svečanog otvaranja, ministar Vulin, Milorad Dodik i načelnik Ćosić položili su vremensku kapsulu u temelj budućeg spomenika Porodici koji će krasiti centralni deo trga. 

Površina Trga oko sportsko-poslovnog centra iznosi oko 18.000 metara kvadratnih, postavljene su i fontana, javne česme, klupe, a završeno je ozelenjavanje površina. Reč je o trgu manifestacionog tipa, koji je opremljen i urbanim mobilijarom.
 
Centralni deo Trga predviđen je za postavljanje spomenika porodici, koji će biti otkriven 2021. godine, a koji sibolizuje veze između Republike Srbije i Republike Srpske, kao i porodicu, koja je simbol ponovnog okupljanja Srba iz Sarajeva, prilikom izgradnje Srpskog, odnosno Istočnog Sarajeva.
 
Otvaranju Trga Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane mr Milan Ranković, komandant 250. raketne brigade za PVD brigadni general Tiosav Janković i izaslanik Republike Srbije pukovnik Danko Štrbac.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.10.2020
mp4 (110,24 MB)
Izjava ministra Vulina
15.10.2020
mp4 (54,41 MB)
Obraćanje člana Predsedništva BiH Milorada Dodika
15.10.2020
mp4 (197,39 MB)
Otvaranje Trga Republike Srbije