Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.09.2020.

Dan sećanja na srpske i grčke vojnike stradale u Prvom svetskom ratu



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio brigadni general Željko Tramošljika položila je danas vence povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale grčke i srpske vojnike u Prvom svetskom ratu, u okviru kompleksa grčkog vojničkog groblja iz perioda Prvog svetskog rata  u Pirotu i kod Spomenika srpskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, načelnik Pirotskog okruga, predstavnici Grada Pirota i Grada Niša, predstavnici ambasade Republike Grčke i Kiparske Republike, udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Jedino grčko vojničko groblje u Srbiji iz vremena Prvog svetskog rata nalazi se na brdu Metljavica kod Pirota. Na groblju je sahranjeno 358 grčkih vojnika i oficira koji su krajem 1918. i početkom 1919. godine stradali u jakoj zimi. Njihove kosti bile su razbacane po okolini Pirota do 1923. godine kada je srpska snaha Katarina Levandis, koja je bila udata za srpskog vojnika Piroćanca, sakupila njihove posmrtne ostatke i smestila ih u grobnice. Najveći broj stradalih Grka koji su sahranjeni na Metljavici bili su iz Patrasa na Peloponezu. U neposrednoj blizini groblja nalazi se i spomenik posvećen 7.610 Piroćanaca koji su takođe stradali u Prvom svetskom ratu.