Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.09.2020.

Kvalitetnija i raznovrsnija ishrana na Vojnoj akademiji



Na Vojnoj akademiji ishrani se posvećuje posebna pažnja u cilju održavanja i unapređenja zahtevanog nivoa psiho-fizičkih i intelektualnih sposobnosti svih njenih pripadnika
 
Stalni rad na unapređenju funkcije ishrane usmeren je na pravilnu ishranu i zadovoljstvo korisnika, prvenstveno učenika i kadeta, kao specifičnih kategorija uzrasta, kod kojih je potrebno stvoriti zdrave navike u ishrani koje doprinose rastu njihovih ukupnih sposobnosti.
 
U cilju poboljšanja kvaliteta ishrane i zadovoljstva svih korisnika ishrane na Vojnoj akdemiji u proteklom periodu urađeno je mnogo kada je reč o unapređenju tehničko-tehnološkog i nutritivnog aspekta funkcije ishrane.

Radi zadovoljenja potreba u ishrani pripadnika Vojske Srbije izvršena je izmena doručka koja je obuhvatila povećanje normativa i dodavanje novih komponenti. Navedeno je uslovilo povećanje energetske vrednost doručka za približno 200 kcal ili oko 20%. Uz prethodne izmene koje su za cilj imale veću zastupljenost jela koja su bolje prihvaćena od strane korisnika, energetska vrednost celodnevnog obroka je povećana za približno 400 kcal ili 10%, tako da sada iznosi oko 4200 kcal.
 
Proširen je izbor obroka uvođenjem doručka na bazi dva menija i ručka na bazi tri menija. Nutritivna vrednost doručka pojačana je dodavanjem dopunskih komponenti uz istovremeno uvećanje normativa postojećih prehrambenih proizvoda.
 
Jelovnik je, takođe, obogaćen novom komponentom - mešavinom žitnih pahuljica sa i bez sušenog voća, koju kadeti po sopstvenom izboru mogu koristiti uz doručak, a njom se na kvalitetniji i potpuniji način zadovoljavaju nutritivne i energetske potrebe kadeta, generisane povećanim psiho-fizičkim naprezanjima u redovnoj nastavi i na sportskim aktivnostima, kao i sposobnost za bolje praćenje nastave i usvajanje novih znanja (oligoelementi, alkaloidi i vitamini grupe „B“).
 
Kako bi se za ishranu kadeta i svih pripadnika Vojske Srbije obezbedili kvalitetni prehrambeni proizvodi promenjeni su konditorski proizvodi koji se koriste za užinu. Nabavljeni su vafl proizvodi, žitni proizvod, keks sa mlečnom čokoladom i drugi proizvodi koji su svoj kvalitet potvrdili na tržištu i rado su prihvaćeni i od strane kadeta Vojne akademije.
 
Prvi put je uvedeno da su individualna pakovanja  tih proizvoda obeležena logom Vojske Srbije.
 
Za potrebe ishrane pripadnika Vojske Srbije deo prehrambenih proizvoda se nabavljaja u kvalitetu koji je iznad kvaliteta koji je zastupljen na tržištu. Mesne konzerve, koje su bitan segment ishrane u Vojsci, nabavljaju se na osnovu posebnih zahteva kvaliteta kako bi se obezbedila dugotrajnost i prihvatljivost od strane korisnika.
Sprovođenjem dosledne kontrole i korektivnih mera poboljšan je i kvalitet i asortiman sezonskog voća i povrća, pekarskih proizvoda, svežeg mesa i suvomesnatih proizvoda koji se svakodnevno koriste u ishrani kadeta.
 
Uređenjem unutrašnjosti kadetskog restorana, postavljanjem novog osvetljenja i displeja sa korisnim informacijama o dnevnim menijima, ambijent sale za obedovanje je učinjen prijatnijim i funkcionalnijim za korišćenje.
 
U centralnom delu sale za obedovanje instalirana je vitrina za salate sa raznovrsnim dnevnim menijem sastavljenim od tri vrste salata, čime je omogućeno samoposluživanje u skladu sa ličnim afinitetima kadeta.
 
Zamenom plastičnog sa porcelanskim posuđem za obedovanje omogućeno je bolje očuvanje senzornih i nutritivnih svojstava hrane i povećano zadovoljstvo kadeta i svih onih koji se hrane na Vojnoj akademiji.
 
Nabavljene su i stavljene u funkciju najsavremenije mašine za termičku obradu namirnica, koje omogućavaju veću ekonomičnost tehnološkog procesa obrade namirnica i bolje organoleptičke i nutritivne karakteristike hrane u skladu sa potrebama abonenata, kao i mašine za pranje pribora i posuđa čime je unapređen sanitarno-bezbednosni aspekt pripreme i podele hrane prema najvišim standardima.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.09.2020
mp4 (31,68 MB)
Ishrana