Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.09.2020.

Herojskoj 63. i odlikovanoj 72. brigadi vraćen zasluženi status



Odlukom predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, elitnim jedinicama Vojske Srbije –  63. padobranskoj brigadi i 72. brigadi za specijalne operacije, ove godine konačno je vraćen rang brigade i znamenja koja su pripadnici tih jedinica nebrojeno puta zaslužili požrtvovano štiteći otadžbinu i stojeći tamo gde niko drugi nije smeo da stoji.
 
Koreni 63. padobranske brigade datiraju od osnivanja prvog padobranskog bataljona, formiranog uz pomoć savezničkih snaga 14. oktobra 1944. godine.

Prednosti padobranskih jedinica i obuke koju sprovode, dovele su do formiranja 63. padobranska brigade 1967. godine u Nišu, bitno različite od prethodnih padobranskih jedinica naročito po izviđačkoj i diverzantskoj obuci. Iz jedne vazdušno-desantne jedinice, 63. padobranska izrasla je u specijalnu padobransku brigadu, a zahvaljujući uspešnom izvršavanju brojnih mirnodopskih i ratnih zadataka, kao i vrhunskoj osposobljenosti pripadnika, ova brigada zauzela je prestižno mesto među specijalnim jedinicama Vojske Srbije.
 
Za pokazanu hrabrost i učinjena herojska dela tokom borbenih zadataka, 63. padobranska brigada 1999. godine odlikovana je Ordenom narodnog heroja.
 
Organizacijskim promenama iz 2006. godine 63. padobranska brigada praktično se gasi i biva preformirana u 63. padobranski bataljon u sastavu novonastale Specijalne brigade. Istorijska nepravda da se herojska brigada svede na nivo bataljona, kao i da bude kažnjena zbog svoje slavne ratne prošlosti, nikada nije smela da se desi.

Zahvaljujući sadašnjem državnom i vojnom rukovodstvu, svesnom da su Srbiji u skladu sa strategijama nacionalne bezbednosti i odbrane, potrebne snažne, obučene, opremljene i visoko mobilne jedinice, 63. padobranskoj vraćen je dug časti – ponovo je postala brigada, kojoj je u junu ove godine vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksanadar Vučić uručio ratnu zastavu, kao simbol slobode, časti i obraza Srbije.
 
Kontinuirano ulaganje u unapređenje životnog standarda, opremanje i obuku pripadnika 63. padobranske brigade, najbolji su način da se pokaže koliko su rad, zalaganje i podnete žrtve u odbrani otadžbine prepoznati, koliko se cene i poštuju.

Od ove godine pripadnici 63. padobranske brigade dobili su i nove uniforme, koje imaju bitnu ulogu u izvršenju namenskih zadataka. U izradi novih uniformi izviđačkih, diverzantskih i padobranskih jedinica prvi put učestvovali su njihovi krajnji korisnici, koji su u dizajn implementirali svoja iskustva. Nova uniforma, u odnosu na prethodnu M-10, pruža bolju zaštitu tela u ekstremnim vremenskim uslovima, jer je za padobrance i izviđače od izuzetne važnosti zaštita tela od negativnih atmosferskih uslova, uz istovremenu slobodu pokreta i mogućnost brzog reagovanja. Kompleti novih uniformi sastoje se od 26 delova koji su kompatibilni sa ostalom borbenom opremom i oružjem.
 
Takođe, opremanje novim padobranima i savremenom opremom omogućilo je da se obuka 63. padobranske brigade u sadejstvu sa jedinicama RV i PVO, intenzivira. U segmente te obuke spadaju i nedavno realizovani desanti sa velikih visina, više od 4.000 metara, kao i preleti padobranom na udaljenostima većim od 30 kilometara.

Ove godine, prvi put nakon skoro 30 godina, izvršen je skok na vodu, što predstavlja značajan pomak u obuci padobranaca. Intenzivirana je i obuka u skokovima u noćnim uslovima, a izvode se i noćni preleti. Nabavka transportnih helikoptera Mi-17 omogućila je proširenje transportnih kapaciteta, a time i mogućnosti desantiranja padobranaca.
 
Zahvaljujući svemu navedenom, timovi 63. padobranske brigade osposobljeni su za realizaciju zadataka od najvišeg značaja i visoko su motivisani da na najbolji način pomognu svojoj zemlji i svom narodu.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.09.2020
mp4 (129,21 MB)
63. padobranska brigada