Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.08.2020.

Zlatna i bronzana medalja za vojne vozače na Međunarodnim vojnim igrama



Vozači Vojske Srbije osvojili su treće mesto i bronzanu medalju u ekipnoj trci sa bojevim gađanjem, koja predstavlja glavni događaj u disciplini „Vojni reli“ Međunarodnih vojnih igara, koja se održava u Republici Tuva na dalekom istoku Ruske Federacije.

Poseban uspeh ostvarila je posada Vojske Srbije u kojoj su desetar Miloš Četrović i stariji vodnik Goran Ćokić osvojivši prvo mesto i zlatnu medalju u individualnoj trci „Vojnog relija“, sa najboljim rezultatom u konkurenciji osam posada u kategoriji vozila formule pogona 6x6.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio je telegram našim vojnim vozačima sa čestitkama na velikom uspehu kojim su na „Vojnom reliju“ još jednom potvrdili visoku spremnost pripadnika Vojske Srbije i za najveće takmičarske izazove.  

Prvo mesto u disciplini „Vojni reli“ zauzela je Rusija, a drugo mesto podelili su Belorusija i Uzbekistan.

Vozači Vojske Srbije imali su četiri trke: individualnu, zatim trku sa proverom vatrene osposobljenosti, trku sa preticanjem i ekipnu trku. U ovim trkama korišćena su neborbena vozila u kategorijama 4x4 i 6x6 „kamaz” i „ural”, dok je glavna ekipna trka vožena na ruskom vojnom vozilu 4x4 GAZ-2330 „tigar“.

Trke se izvode u različitim terenskim uslovima, na relacijama od 150 do 250 kilometara. Pred start trke takmičari dobijaju maršrutu učitanu u navigacione uređaje koje koriste Oružane snage Ruske Federacije, a preko kojih sudije prate detalje trke i brzinu kretanja vozila. Pored merenja ukupnog vremena potrebnog za savladavanje staze, negativno je bodovano svako odstupanje od zadate rute i svako prekoračenje brzine.

Vođa ekipe naših vojnih vozača i sudija na ovogodišnjem takmičenju pukovnik Dragiša Zinaja prezadovoljan je našim nastupom u disciplini „Vojni reli“.

„Vredno smo radili, dobro se pripremili, dali sve od sebe tokom takmičenja i uspeh nije izostao. Ponovili smo rezultat iz prošle godine i potvrdili da to nije bilo slučajno, već da imamo odlične vojne vozače, spremne i za naveća svetska nadmetanja“, rekao nam je pukovnik Zinaja posle glavne trke relija.

Tenkisti Vojske Srbije ostvarili su danas takođe veliki uspeh plasmanom u polufinale „Tenkovskog biatlona“.
 
Na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama učestvuju i snajperisti Vojske Srbije, koji se nadmeću u Belorusiji, a takmičenje završavaju 5. septembra. U nastavku ih očekuje ekipno takmičenje svih zemalja učesnica, među kojima su pored Srbije i Rusija, Jermenija, Belorusija, Vijetnam, Katar, Tadžikistan i Uzbekistan.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.08.2020
mp4 (100,84 MB)
Vojni reli