Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.08.2020.

Helikopteri Mi-17V5 ojačali Ratno vazduhoplovstvo



Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana značajno su snažniji u odnosu na prethodni period, čemu posebno doprinosi nabavka novih vazduhoplova. Među njima je i pet srednjih transportnih helikoptera Mi-17V5 iz Ruske Federacije, koji su u naoružanje i vojnu opremu Vojske Srbije ušli sa ugrađenim sistemom naoružanja i dodatnom opremom.

Helikopter Mi-17V5 namenjen je za realizaciju brojnih zadataka poput taktičkog vazdušnog transporta ljudstva i sredstava, obavljanja poslova medicinskog prevoženja, prevoženja helikopterskog desanta i za vatrenu podršku. Svi nabavljeni helikopteri imaju mogućnost angažovanja u službi traganja i spasavanja, kako u borbenim, tako i operacijama u miru.

Za potrebe angažovanja u službi traganja i spasavanja opremljeni su bočnom dizalicom koja ima mogućnost podizanja tereta do 300 kilograma.

Helikopter Mi-17V5 može da izvrši transport 32 putnika ili 24 vojnika s punom opremom, a može prevesti i 12 ranjenika na nosilima. Takođe, ima mogućnost da ponese do 1.500 kilograma ubojnih sredstava.

Maksimalna brzina helikoptera iznosi 250 km/č, dok dolet iznosi 950 kilometara. Nosivost helikoptera je 4.000 kilograma, a može se koristiti za potrebe gašenja požara pomoću vedra koje ima kapacitet do 4.000 litara. Maksimalna operativna visina helikoptera Mi-17V5 je 6.000 metara.

Posebna pažnja posvećuje se obuci pilota i tehničara koji su osnovnu i naprednu obuku uspešno završili u Ruskoj Federaciji.

Uz opremanje Ratnog vazduhoplovstva i PVO i stvaranja mogućnosti za rad na najsavremenijim sredstvima, poboljšan je materijalni status pilota i letača Vojske Srbije povećanjem plata, čime su izjednačene plate sa pilotima u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Omogućeno je brže napredovanje kroz službu, jer su utvrđeni bolji formacijski elementi za pilote i tehničare.

Nabavkom novih vazduhoplova piloti imaju višestruko povećan broj naleta i sve potrebne uslove da se profesionalno razvijaju. Piloti i letači Vojske Srbije dobili su i najsavremeniju letačku opremu - letačke kombinezone, čizme, rukavice, aktivni veš i novu pilotsku kapu.

Zahvaljujući merama državnog i vojnog rukovodstva u prethodne tri godine, značajno su unapređene operativne sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i sposobnosti Vojske Srbije.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.08.2020
mp4 (42,38 MB)
Mi-17V5