Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.08.2020.

Ministar Vulin: Ponosni smo na vojnike junske generacije



Ministar odbrane Aleksandar Vulin, sa načelnikom štaba Komande za obuku pukovnikom Nikolom Dejanovićem, obišao je danas vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „Jun 2020“, u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu, gde je prisustvovao specijalističkoj obuci iz predmeta sredstva i oprema roda pešadije.

- Kao što su pripadnici martovske klase na dobrovoljnom služenju vojnog roka zadivili Srbiju svojim ogromnim doprinosom u borbi protiv kovida, tako i pripadnici junske klase vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, nas sve zajedno čine ponosnim. Momci i devojke iz cele Srbije obučavaju se, uče, stiču nove veštine i mnogi od njih su rešili da svoju sudbinu vežu za Vojsku Srbije i da nakon odsluženja vojnog roka postanu profesionalni vojnici – rekao je ministar Vulin.
 
- I vojnici junske klase mnogo pomažu u borbi protiv kovida. Oni su postavljali privremene kovid bolnice, pomagali su gde god je bilo potrebno i niko od njih nije rekao da mu je suviše teško ili da ne može ili da neće da uradi. Svako od njih radio je za svoju zemlju – poručio je ministar Vulin, dodajući da su uz junsku klasu vojnika, Vojska Srbije i država Srbija još snažnije i sigurnije.

Komandant Drugog centra za obuku Komande za obuku pukovnik Zoran Smiljanić objasnio je da je junska generacija vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, nakon osnovne obuke, u Drugom centru nastavila i stručno specijalističku obuku za dužnosti strelca, gde su se vojnici obučavali da rukuju pešadijskim naoružanjem - snajperskom puškom 7,92 mm M 76, ručnim raketnim bacačem 64 mm M80 i pištoljima 7,62 mm M57 i CZ 99 9 mm.
 
- Vojnici junske i prethodne martovske generacije, posebno su motivisani za realizaciju zadataka u obuci i bili su angažovani u više navrata na pripremama privremenih kovid bolnica u Beogradu. Sve zadatke realizuju kvalitetno, na vreme, bez pogovora – rekao je pukovnik Smiljanić, ističući da su junska i martovska generacija među najboljim generacijama vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u Drugom centru za obuku u poslednjih nekoliko godina.
 
Vojnik Katarina Ilić iz Batočine kaže da se od malena interesovala za vojsku i da je to razlog zbog kojeg se prijavila na dobrovoljno služenje vojnog roka.

- Na služenju vojnog roka sam od juna ove godine. Od obuke mi se najviše svideo rad sa naoružanjem i gađanja. Društvo je dobro, smeštaj je dobar, hrana je odlična. Od malena me je interesovala vojska i ceo taj sistem. Planiram da se bavim ovim poslom – poručila je Katarina Ilić.
 
Za obuku koju pohađa razvodnik Miloš Dragić iz Ćuprije kaže da je zahtevna i da su kriterijumi veoma visoki, što ga motiviše da se dodatno trudi.
 
- Za sada mi se veoma sviđa gađanje, celokupna obuka. Mislio sam da je kriterijum slabiji, ali dosta je povišen i baš mi se sviđa ovde. Svakome bih preporučio da se prijavi za dobrovoljno služenje vojnog roka. Društvo je fenomenalno. Svi smo kao jedan ovde – ističe razvodnik Dragić i dodaje da se nada da će jednog dana biti profesionalno vojno lice.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.08.2020
mp4 (72,7 MB)
Izjava ministra Vulina
12.08.2020
mp4 (156,68 MB)
Izjava pukovnika Zorana Smiljanića
12.08.2020
mp4 (51,37 MB)
Izjava razvodnika Miloša Dragića
12.08.2020
mp4 (28,85 MB)
Izjava vojnika Katarine Ilić
12.08.2020
mp4 (290,8 MB)
Obuka vojnika