Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.08.2020.

Izašao je novi broj „ODBRANE”



U AVGUSTOVSKOM  BROJU MAGAZINA „ODBRANA“ PROČITAJTE:
 
Kad mesec jul, koji je predodređen za sporiji ritam i odmor, ne liči na sebe, onda vojska mora biti bolja i jača nego ikada. Da je tako i bilo potvrdio je veliki broj predstavnika lokalnih samouprava, institucija i pojedinci kojima su se ljudi u uniformama s grbom Srbije našli u nevolji.  Letnji talas Kovida, ali i elementarne nepogode, zahtevali su hitan angažman onih koji imaju najveće poverenje u narodu, pa je vojska još jednom pokazala da je čvrst oslonac narodu i državi.

Osim angažmana u trećoj misiji, U FOKUSU čitajte o intenzivnoj obuci i opremanju vojske, koja je pokazala da „biti najjači kad je najteže“ nije tek parola već da, što je potvrdio ministar Vulin,  „bez obzira na Kovid, poštujući sve zdravstvene preporuke lekara i vojnog saniteta, vojska ne prekida obuku ni jednog jedinog dana“.

Ono što uvodna rubrika „Odbrane“ tek nagoveštava, detaljno „donose“ tekstovi sa zajedničkim tematskim okvirom  - SISTEM, koji se bave obukom - u vazduhu, na vodi, pod vodom i na kopnu;  počevši od priče o „novom životu 714. protivoklopne helikopterske eskadrile“, preko teksta o Rečnoj flotili, koja je danas u potpunosti osposobljena za izvršavanje zadataka iz sve tri misije Vojske Srbije, a fotografije (uz tekst) sa obuke specijalnih jedinica u letnjim uslovima su - čista ekskluziva, koja vas neće ostaviti ravnodušnim. U ovoj rubrici čitaćete i zašto se može reći da Inžinjerijski bataljon Treće brigade Kopnene vojske (koji je je u poslednjih nekoliko godina značajno ojačan - opremom, tehničkim sredstvima, vozilima i inžinjerijskim mašinama) čine vojnici sa „darom tvorca“, ali i o završetku školovanja 9. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, 63. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane i 66. klase oficira na Komandno-štabnom usavršavanju.

„Ekskluzivom“ bi se mogao najaviti i RAZGOVOR S POVODOM sa Vaclavom Dvoržakom, rediteljem filma „Oteto Kosovo”. Renomirani češki autor (između ostalog) ističe da živimo u vremenu koje je prevazišlo Orvela. „Mir je u stvari rat, a laž – istina. Kada se neko danas drzne da ipak kaže istinu, odmah biva izopšten iz društva takozvanih pristojnih ljudi“.

Vašoj pažnji u rubrici STAJNA TAČKA preporučujemo i priču o Vojnoj veterinarskoj službi, koja će u narednoj godini obeležiti 170 godina postojanja, a čiji pripadnici, zajedno sa sanitetskom službom, obavljaju veoma značajnu - zdravstvenu funkciju.

„Da li se pandemija mogla predvideti“, naslov je teksta dr Elizabete Ristanović, koji će vam doneti neočekivana saznanja o Kovidu - 19, ali i onome što ga prati. O svemu ovome, baš kao i o zanimljivim temama u rubrici GLOBALNO, poput naslova  „Izumi Nikole Tesle kao preteče savremenih vojnih tehnologija“  čitajte u avgustovskom broju magazina „Odbrana”, u kome smo za vas pripremili i novi ARSENAL.

SADRŽAJ

NASLOVNA

Str.2
IMPRESUM I SADRŽAJ

UVODNIK

Str.3
ONAKO KAKO JE UISTINU BILO

U FOKUSU
Str.4
KAD JUL NE LIČI NA SEBE, VOJSKA MORA BITI JAČA NEGO IKAD

RAZGOVOR S POVODOM
Str.8
Vaclav Dvoržak, reditelj
OTIMANjE ISTINE

STAJNA TAČKA
Str.13
Veterinarska služba u Vojsci
SVE VETERINARSKE MISIJE

SISTEM
Str.21
U susret Danu avijacije – Novi život 714. protivoklopne helikopterske eskadrile
UZLET KOJI TRAJE

Str.24
Uoči 6. avgusta, Dana Rečne flotile Kopnene vojske
POUZDANA ODBRANA PLOVNIH PUTEVA

Str.28
Obuka specijalnih jedinica u letnjim uslovima
U SADEJSTVU S PRIRODOM

Str.36
Pomoć Vojske Srbije opštinama pogođenim poplavama
DA NIJE BILO VOJSKE...

Str.40
Inžinjerijski bataljon Treće brigade Kopnene vojske
VOJNICI SA DAROM TVORCA

Str.42
Svečanosti povodom završetka školovanja polaznika Škole nacionalne odbrane
BOGATIJI ZA JOŠ JEDNU GENERACIJU

SPECIJALNI PRILOG – ARSENAL 212
Str.46
Prikaz na Paradi u Moskvi
NOVA VOJNA TEHNIKA

Str.55
Modernizacija vazduhoplovnih snaga Crne Gore
BELL UMESTO GAZELE

GLOBALNO – POGLEDI
Str.58
Kovid-19: pogled unazad
DA LI SE PANDEMIJA MOGLA PREDVIDETI?

GLOBALNO – POVODI
Str.61
Izumi Nikole Tesle kao preteče savremenih vojnih tehnologija
TVORAC BUDUĆNOSTI

KULTURA
Str.68
Olga Vladimirovna Faler, državni savetnik i načelnik Odeljenja za kulturne programe Ministarstva odbrane Ruske Federacije
SUSRET KULTURA S RAZNIH MERIDIJANA

STANDARD
Str.70
Leto u objektima VU „Morović”
ODMOR MEĐU SVOJIMA

OGLASI
Str.72
Servisne informacije, konkursi