Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.07.2020.

Zahvaljujući Vojsci Srbije život se vraća u prokupačka sela



Pripadnici Vojske Srbije i dalje su angažovani na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu u saniranju posledica poplava u selima oko Prokuplja.

Od 29. juna pripadnici 310. inžinjerijskog bataljona Treće brigade kopnene vojske angažovani su na sanaciji oštećenih puteva, izradi i rekonstrukciji bedema oko reke u rejonu pet prokupačkih sela - Donja Bresnica, Gornja Bresnica, Krnjigrad, Prekopuce i Drvinje.

Prema rečima komandanta 310. inžinjerijskog bataljona potpukovnika Borka Bućkovića, u selu Donja Bresnica postavljen je most “bejli” kojim su inžinjerci Treće brigade premostili Bresničku reku i koji će meštanima ovog kraja omogućiti vezu ka gradu.

- Pripadnici 310. inžinjerijskog bataljona za kratko vreme dovezli su most, sklopili ga, izradili ulazno-izlazne rampe i most je stavljen u funkciju. Reč je o mostu od 15 metara, nosivosti 24 tone i time je meštanima ponovo omogućena veza sa gradom - rekao je potpukovnik Bućković i istakao da su pripadnici Vojske Srbije bili angažovani na sanaciji rečnih korita, popravci i uređenju puteva, bedema i odvodnih kanala, kao i na sanaciji štete na privatnim posedima.

Komandir u 310. inžinjerijskom bataljonu stariji vodnik Petar Ilić naglasio je da pripadnici Vojske Srbije u zaseoku Savići, selo Drvinje, postavljaju 10 propusta za prelaz preko reke.

- Pripadnici 310. inžinjerijskog bataljona angažovani su u još četiri sela. Privodi se kraju uređenje puta preko reke i ostalo je još samo da se spoji put Donja Bresnica-Krnjigrad - rekao je stariji vodnik Ilić i dodao da su pripadnici 310. inžinjerijskog bataljona, kao i nebrojeno puta do sada, angažovani na pružanju pomoći civilnom stanovništvu u otklanjanju posledica elementarnih nepogoda.

Član opštinskog veća zadužen za infrastrukturu u Prokuplju, Žarko Koprivica zahvalio je Vojsci Srbije na velikoj podršci i pomoći, jer su nepogode koje su zahvatile taj grad nanele dosta štete, posebno na deonicama puteva u više sela.  

- Vojska Srbije i lokalna samouprava brzo su reagovale i za ovih desetak dana u više sela sanirale puteve i izgradile most preko Bresničke reke. Radove privodimo kraju kako bi meštani mogli da rade, da idu do svojih njiva,  a svi oštećeni putevi biće sanirani - istakao je Koprivica. 

Svetlana Perišić iz sela Drvinje rekla je da meštanima i svima koji dolaze u ovo selo mnogo znači što vojska popravlja put radi prilaza svojim imanjima i seoskom groblju. Ona je istakla da su izuzetno zadovoljni angažovanjem pripadnika Vojske Srbije i zahvalni su im za sve što su uradili za meštane sela.

Vojska Srbije nastaviće angažovanje ljudstva i mehanizacije u Prokuplju i okolini dokle god bude potrebno.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.07.2020
mp4 (107,91 MB)
Radovi
11.07.2020
mp4 (56,29 MB)
Izjava starijeg vodnika Petra Ilića
11.07.2020
mp4 (76,7 MB)
Izjava Žarka Koprivice
11.07.2020
mp4 (25,09 MB)
Izjava Svetlane Perišić