Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.07.2020.

Ministar Vulin: Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije su u stanju da savladavaju najteže prepreke i uvek su na raspolaganju svojoj zemlji



Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike 72. brigade za specijalne operacije koji izvode obuku u veranju u rejonu Tare.
 
Reč je o najzahtevnijem delu obuke, tokom kojeg pripadnici bataljona za specijalne operacije „Grifoni“ i bataljona za specijalne operacije „Sokolovi“, na planini Tari, izvode završni segment – obuku u slobodnom veranju veračkih grupa.

Ministar Vulin istakao je da svi pripadnici 72. brigade za specijalne operacije prolaze veoma zahtevnu i veoma složenu obuku.
 
- Danas se obučavaju u veranju, koriste opremu koja je nedavno nabavljena i koja je u samom svetskom vrhu. Svi naši pripadnici specijalnih brigada moraju da budu opremljeni baš kao i njihove kolege u najrazvijenijim vojskama. Ni jedan deo naše zemlje i ni jedna sposobnost naše vojske ne može da bude bez pažnje, bez zaštite i ne može da bude bez unapređenja – naglasio je ministar Vulin.
 
Prema njegovim rečima, pripadnici 72. brigade za specijalne operacije su posebni ljudi.
 
- To su ljudi koji su u stanju da savladavaju najteže prepreke, koji su uvek na raspolaganju svojoj zemlji, koji su uvek tu za sve građane naše zemlje. Onoliko koliko ulažemo u vojsku, toliko možemo da kažemo da imamo slobodnu i sigurnu Srbiju – poručio je ministar Vulin.

Govoreći o obuci, glavni podoficir u 72. brigadi za specijalne operacije zastavnik Milisav Milosavljević, istakao je da danas deo pripadnika te jedinice realizuje obuku u veranju sa težištem na savlađivanju prostora i prepreka neprohodnog terena, na temu - slobodno veranje veračke grupe.
 
- Naša jediniica izvršava specijalne zadatke, i ovo je jedan od segmenata specifične obuke kada je reč o veranju. Sa pripadnicima jedinice, tokom 12 dana, realizovali smo kompletne sadržaje obuke u veranju i danas je završni deo ove obuke, gde ćemo da savladamo prostor, u trajanju od šest do osam sati, veranjem, odnosno spuštanjem, u teško prohodnom zemljištu – istakao je zastavnik Milosavljević.
 
Obilasku obuke prisustvovao je i komandant 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.07.2020
mp4 (65,59 MB)
Izjava ministra Vulina
11.07.2020
mp4 (84,57 MB)
Izjava zastavnika Milisava Milosavljevića
11.07.2020
mp4 (102,85 MB)
Obuka