Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.07.2020.

Obeležen Dan Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju




Direkcija za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane obeležila je danas svoj dan - 5. jul, koji se praznuje u znak sećanja na taj datum 1863. godine, kada je u Knjaževini Srbiji Artiljerijska uprava Ministarstva vojnog usvojila prvi standard „Administracija sviju tehničkih zavedenija koji sačinjavaju tehnički organi“.

Standardizacija, metrologija i sistem označavanja sredstava koja se koriste u sistemu odbrane u neposrednoj i čvrstoj su vezi sa počecima industrijalizacije Srbije, a posebno razvoja u sektoru odbrambene industrije, kao ključni i neodvojivi sastavni deo razvoja.

Direkcija za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju je najviši stručni organ u oblasti materijalne standardizacije. Obavlja poslove Nacionalnog kodifikacionog biroa Republike Srbije, a kao centralni i najviši stručni organ za poslove metrološke delatnosti u oblasti odbrane u velikoj meri doprinosi jačanju Vojske Srbije i sistema odbrane u celini.

Pored analize rezultata postignutih u proteklih godinu dana, obeležavanje Dana Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju bilo je prilika da se najzaslužnijim saradnicima Direkcije dodele priznanja za doprinos i saradnju na unapređenju standardizacije u Ministarstvu odbrane.