Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.07.2020.

Izašao je novi broj „ODBRANE”



 U JULSKOM BROJU MAGAZINA „ODBRANA“ PROČITAJTE:

Crvenim trgom u Moskvi, gde je Paradom pobede obeležena 75. godišnjica pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, pod zastavom Republike Srbije prodefilovalo je i 75 gardista Vojske Srbije, koji su na dostojan način odali počast herojskim precima. Pored ruskog predsednika Vladimira Putina, među najvišim zvanicama bili su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, pred kojima je strojevi korak gazilo 13.008 vojnika iz pešadijskih ešelona Oružanih snaga Ruske Federacije i još 13 zemalja.

Drugi događaj koji je obeležio mesec za nama svakako je uručenje vojnih zastava komandantima dve specijalne brigade – 63. padobranske i 72. za specijalne operacije – na svečanosti u Takovu, kada je predsednik Republike, pred ministrom odbrane, načelnikom Generalštaba i najvišim zvaničnicima, istakao da su to dve najelitnije jedinice naše armije koje su uvek bile na braniku otadžbine i kojima su se ljudi u Srbiji uvek ponosili. Ceremonijom u Spomen-kompleksu „Drugi srpski ustanak formalno je dovršen proces ponovnog formiranja tih proslavljenih jedinica.

Zbirni imenitelj najvažnijih događaja u prvom letnjem mesecu nesumnjivo je modernizacija sredstava, koja je, uz nastavak intenzivne obuke, imala posebno mesto među aktivnostima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Ogromnim iskorakom, „na koji se čekalo od 1991. godine”, ministar odbrane Aleksandar Vulin nazvao je modernizaciju tenka M-84, čija je unapređena verzija predstavljena 8. juna u Tehničkom remontnom zavodu „Čačak”. Dan kasnije ministar odbrane prisustvovao je i verifikacionim ispitivanjima prototipa iz faze 2 usavršenog protivavionskog topa L-70 „bofors” (PASARS) na poligonu „Miokovci” kod Čačka, a nedugo nakon toga, zajedno sa načelnikom Generalštaba, u pogonu kragujevačkog preduzeća „Zastava TERVO”, i predstavljanju novog oklopnog borbenog vozilo M-20 MRAP 6×6, za koje je ministar Vulin potvrdio da je u stanju da bezbedno, sigurno i brzo preveze naše jedinice, zaštiti ih od dejstava različitog streljačkog pešadijskog naoružanja i mina, te da je srednjoročni cilj da se nijedan naš vojnik više ne prevozi u kamionu pod ceradom. U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci” ministar odbrane prisustvovao je završetku fabričkog prijema nulte serije modernizovanog raketnog lansera „oganj” sa kontrolnim gađanjem. Tom prilikom istakao je da se snaga vojske digitalizovanim „ognjem” („modernizacijom koja je rađena prvi put od 1977. godine”), znatno povećala i u prilog tome pomenuo „daleko veću brzinu upotrebe”. A da nikada u istoriji Vojske Srbije nismo imali veći broj kompleta uniformi, te da svaki pripadnik Vojske Srbije ima uniformu prilagođenu i dizajniranu prema njegovim potrebama, ministar je naznačio početkom juna u Domu Garde, gde je s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem prisustvovao prezentaciji novih uniformi za pripadnike Vojske Srbije.

U mesecu za nama, dok se vojska intenzivno obučavala i uvežbavala, na kopnu, vodi i u vazduhu, njene buduće starešine, kadeti završne godine Vojne akademije, „veoma uspešno” su, na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade”, pred načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem (s kolegama, slušaocima Kursa za rezervne oficire) izveli Završnu vežbu „Diplomac 2020”.

Ostaje zabeleženo i da su ministar odbrane i načelnik Generalštaba u junu prisustvovali otvaranju proizvodnog pogona u okviru prve faze izgradnje Fabrike za mašinsku obradu metala u sklopu Fabrike Odbrambene industrije Srbije „Borbeni složeni sistemi D.O.O” u Pljakovu kod Kuršumlije, a da je ministar Vulin u kruševačkoj „Trajal korporaciji” otvorio nove pogone – za proizvodnju raketne gorivne trake i asembliranje neelektričnih detonatora.

Kad je reč o međunarodnoj saradnji, prvi čovek Ministarstva odbrane bio je domaćin ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, kada je tokom zvanične posete Beogradu obišao izložbu „Odbrana 78” u Muzeju Grada Beograda, a dosadašnjem izaslaniku odbrane Ruske Federacije pukovniku Sobakinu uručio je Vojnu spomen-medalju za izuzetan doprinos sistemu odbrane Republike Srbije i zahvalio mu na uspešnoj saradnji.

Još jednom, onda kada je to najpotrebnije, Vojska Srbije pritekla je u pomoć. Na poziv Štaba za vanredne situacije Grada Kraljeva, više od 50 pripadnika Vojske Srbije angažovano je na pružanju pomoći stanovništvu u odbrani od poplava.

O svemu ovome, baš kao i o nizu zanimljivih tema iz vojne tehnike, geopolitike, kulture – čitajte u julskom broju magazina „Odbrana”, u kome smo za čitaoce pripremili i novi ARSENAL.


SADRŽAJ
 
NASLOVNA
 
Str.2
IMPRESUM I SADRŽAJ
 
UVODNIK
Str.3
UVEK NA PRAVOJ STRANI
 
U FOKUSU
Str.4
IZ AKTIVNOSTI MINISTARSTVA ODBRANE I VOJSKE SRBIJE
TOKOM JUNA
 
Str.6
Srpski gardisti na Crvenom trgu
KORAKOM POBEDNIKA
 
RAZGOVOR S POVODOM

Str.12
Brigadni general Miroslav Talijan komandant 72. brigade
za specijalne operacije
DO NIVOA IZVRSNOSTI

Str.14
Pukovnik Nenad Zonić komandant 63. padobranske brigade
VOJNICI SA DVE ZAKLETVE
 
STAJNA TAČKA
Str.16
Vojska Srbije ponovo ima dve respektabilne specijalne brigade
ZASTAVE PONOSA ZA NAJBOLjE
 
SISTEM
Str.20
Brodska artiljerija gađanja na poligonu „Titel”
VATRA NA TISI
 
Str.24
Artiljerijska vežba s bojevim gađanjem
„PROLEĆE 2020”
 
Str.28
Završna vežba kadeta na „Pasuljanskim livadama”
DIPLOMAC 2020
 
Str.34
Vojna akademija
USPEŠNO OKONČANA ŠKOLSKA GODINA
 
Str.37
Vojska uspešno okončala misiju u najvećoj privremenoj
kovid bolnici na Balkanu
VIDLjIVO PROTIV „NEVIDLjIVOG”
 
Str.40
Modernizacije sredstava NVO
VREDNOST DOMAĆEG SADRŽAJA
 
SPECIJALNI PRILOG 211
Str.46
Bespilotne letelice
MOĆNI BORCI IZ VAZDUHA
 
Str.55
Avion Zlin Z242L
ČEŠKI AKROBATA
 
GLOBALNO – PORTRET
Str.60
Sergej Lavrov, vodeći svetski diplomata
MISTER NjET
 
GLOBALNO – POGLEDI
Str.64
TURSKA U SIRIJSKOM LAVIRINTU
 
GLOBALNO – PARALELE
Str.68
Savremena rumunska armija
CRNOMORSKO-DUNAVSKI ŠTIT
 
KULTURA
Str.72
Doktor Miodrag Lazić
ČOVEK SA ČUDOTVORNIM MELEMOM
 
Str.73
Nove knjige iz edicije „Ratnik”
DNEVNIK RATNOG HIRURGA
 
OGLASI
Str.74
Servisne informacije, konkursi