Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.06.2020.

Tribina o povezanosti sporta i zdravlja




Naučno-stručna tribina “Prevencija, fizička aktivnost, zdravlje, sport - značaj i izazovi”, održana je danas u Atletskoj dvorani na Vojnoj akademiji.
 
Tribinu, čiji su organizatori Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, otvorio je i moderirao šef Delegacije Srbije pri Međunarodnom savetu za vojni sport brigadni general u penziji Siniša Radović.

Tribini su prisustvovali državni sekretar Aleksandar Živković i najviši predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije, Gradskog sekretarijata za sport Beograda, Udruženja "Da živimo zdravo" i najznačajnijih sportskih institucija u Srbiji.
 
Pozdravljajući prisutne u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina, državni sekretar Aleksandar Živković istakao je da se u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije velika pažnja posvećuje fizičkim aktivnostima, jer postoji svest o njihovom značaju za zdravstvenu, radnu i borbenu sposobnost pripadnika.
 
- To se ogleda kroz proces selekcije za dobrovoljno služenje vojnog roka, prijem na školovanje i u profesionalnu vojnu službu, kao i kroz dalje vođenje u profesionalnoj službi – rekao je državni sekretar Živković i dodao da poseban doprinos fizičke aktivnosti proizilazi iz razvoja vojnog sporta, kako na nivou Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, tako i na međunarodnom nivou kroz Delegaciju Srbije pri CISM.
 
- U tom smislu je Ministarstvo odbrane formiralo Sportsku jedinicu i potpisalo sporazume o saradnji u oblasti sporta sa značajnim subjektima u Republici Srbiji, jer sigurni smo da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije mogu mnogo da dobiju od sporta Republike Srbije, kao što mogu da daju i određeni doprinos u razvoju sporta u Srbiji - istakao je državni sekretar Aleksandar Živković.

Cilj tribine, prema rečima Siniše Radovića, je da se kroz predavanja stručnjaka, "naučno i praktično", pošalje poruka o značaju i povezanosti zdravlja i sporta, ali i o neophodnosti zdravog života, fizičke aktivnosti i zdrave ishrane. Ili, kako je istakao predsednik Udruženja "Da živimo zdravo" Bratislav Bata Đorđević - staviti se u funkciju proizvodnje zdravlja.
 
Predavači na tribini u svojim izlaganjima ponudili su odgovore o mogućnostima za uključivanje što većeg broja ljudi u različite programe fizičke aktivnosti i uspešnu prevenciju bolesti.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.06.2020
mp4 (98,99 MB)
Tribina