Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.06.2020.

Polaznici VSBO i GŠU na 21. godišnjicu završetka NATO agresije obišli izložbu "Odbrana 78"



Ministar odbrane Aleksandar Vulin zajedno sa polaznicima Visokih studija bezbednosti i odbrane i Škole nacionalne odbrane obišao je danas izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“ u Muzeju Grada Beograda, povodom obeležavanja 21. godišnjice završetka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Tokom obilaska, ministar Vulin predstavio je najznačajnije segmente ove postavke ukazujući da je izložba “Odbrana 78” način da se ono što se dogodilo 1999. godine sačuva od zaborava i rekao "da ne smemo dozvoliti nikada da se zaboravi NATO agresija, jer ukoliko zaboravimo ponoviće se nekom drugom."
 
Među polaznicima Devete klase VSBO koji su danas obišli izložbu bila je i narodna poslanica Marija Obradović, koja je nakon posete naglasila da „gorak utisak dugo treba da ostane u nama“.
 
- Svakodnevnica nas odvlači u nekom drugom smeru, ali važno je da što više ljudi pogleda ovu postavku. Prošlo je mnogo vremena od 1999. godine, mnogo je generacija rođeno koje će nositi težak osećaj stradanja stanovništva na Kosovu i Metohiji tokom bombardovanja. Namerno govorim građana, stanovništva sa te teritorije, ne govorim da su to isključivo Srbi, iako smo mi u najvećem broju žrtve. Govorim o svetskom zločinu koji je odneo veliki broj žrtava, posebno dece i mladih, nedužnog stanovništva – istakla je Marija Obradović i poručila da se takva vrsta zločina ponavlja i na drugim mestima, ali u srcu Evrope „ono što se nama dogodilo 1999. godine je nešto što nije zabeleženo“.

Ona je izjavila da je kao polaznica Devete klase VSBO ponosna što je danas sa kolegama i ministrom odbrane evocirala uspomene na sve što se dogodilo i što „ne smemo da dopustimo da se dogodi nikada u svetu“.
 
- Ovo je i značajna lekcija za sve nas koji se ozbiljno bavimo politikom i koji smo u sektoru bezbednosti da dobro razmišljamo o budućim potezima i odlukama u kom smeru će ići taj sektor. Ono što su geopolitičke okolnosti i spoljnopolitički odnosi Srbije u ovom trenutku ne mogu da budu jedini motiv za donošenje odluka, moramo da budemo svesni prošlosti – poručila je Marija Obradović.
 
Posebne utiske sa obilaska izložbe “Odbrana 78” poneo je i polaznik 63. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane potpukovnik Branko Mićanović, pripadnik 549. motorizovane brigade, na dužnosti komandira prve topovske baterije. Učesnik je borbenih dejstava na prostoru Kosova i Metohije od 1995. pa do 1999. godine, do dislokacije jedinice sa tog prostora, a učesnik je i bitke na Paštriku.
 
- Ono što je za mene ovde ostavilo upečatljiv utisak je da, prvenstveno, evocira uspomene na sve one događaje i ono što je preživljeno u tom periodu – naglasio je potpukovnik Mićanović, koji je pozvao sve građane da posete ovu izložbu, koju, kako je naglasio, oslikava deo onoga što su naši borci preživeli.
 
Jedan od polaznika Devete klase VSBO Ivan Mijailović rekao je da je danas video sve što ne smemo da zaboravimo - žrtve NATO agresije i sve junake koji su na viteški način izneli borbe i odbranili čast i slobodu našeg naroda i dodao da je „u istoriji srpskog roda da se branimo i borimo za slobodu“.

- Čovek ne može da ostane ravnodušan kada obiđe postavku, kada vidi sve slike, našu decu i mladost koja je utihnula i sada imamo priliku samo na fotografijama da ih vidimo. Makete, bol, žrtve i tuga koji su ovde prikazani, odraz su odgovorne vlasti koja je stvorila preduslov da svi naši građani imaju pravo i mogućnost da dođu i vide sve ovo. Moja preporuka je da svi đaci dođu da vide postavku, ali da dođu i svi oni koji govore o nama kao o narodu koji nije vredan mnogo čega, kako bi mogli da vide šta su sve učinili jednom, po broju malom, ali velikom narodu kao što je naš srpski narod – rekao je Mijailović.  
 
Pre 21 godinu na Saveznu Republiku Jugoslaviju izvršena je NATO agresija. Vazdušna kampanja 19 zemalja članica zapadne vojne alijanse pod nazivom „Saveznička snaga” počela je uveče 24. marta 1999. godine. Za 78 dana, koliko je trajala agresija, ubijeno je, teže i lakše ranjeno veliki broj pripadnika vojske, policije i civila. Agresija je okončana Vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova i potpisivanjem rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
 
Izložba na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, koja je počela napadom na SR Jugoslaviju 24. marta 1999. godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je, nažalost, bilo i mnogo dece.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.06.2020
mp4 (72,77 MB)
Izjava potpukovnika Branka Mićanovića
10.06.2020
mp4 (129,1 MB)
Izjava narodne poslanice Marije Obradović
10.06.2020
mp4 (131,61 MB)
Izjava Ivana Mijailovića
10.06.2020
mp4 (59,35 MB)
Obilazak izložbe