Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.05.2020.

Obeležena 21. godišnjica bitke na Paštriku



Ministar Vulin: Kao što pre 21 godinu predaja nije bila opcija tako i zaborav danas nije opcija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin položio je danas venac u Leskovcu kod Spomen-česme stradalima u ratovima 1990. do 1999. godine, povodom obeležavanja 21. godišnjice bitke na Paštriku.

Vence su položili i pripadnici ratne komande 549. motorizovane brigade, učesnici bitke i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.
 
Ministar Vulin, nakon ceremonije polaganja venaca, podsetio je da su pre 21 godinu, Vojska Jugoslavije i njena herojska 549. brigada, zasutavili i odbili NATO agresora, nedozvolivši mu da kopnenim putem uđe na prostor naše domovine. 
 
- Pre 21 godinu, odigrala se zločinačka NATO agresija, za koju niko nije odgovarao i za koju, kako izgleda, svet se pravi da niko i ne treba da odgovara. Srbija, 21 godinu ne prestaje da podseća, a 21 godinu čitav svet pokušava da se pravi kao da se NATO agresija nikada nije desila, kao da nije bilo zločina, kao da nije bilo suverene zemlje, kao da nije bilo komadanja teritorije Srbije. Pre 21 godinu, 549. brigada je pokazala zašto je herojska i zašto je deo herojskog naroda, a 21 godinu kasnije, mi ne smemo da dozvolimo da se zaboravi – naglasio je ministar Vulin.
 
Ako mi zaboravimo, dodao je ministar odbrane, i ako Srbija prestane da traži pravdu, i ako Srbija prestane da se seća, to će se ponoviti, ponoviće se nekom drugom, malom i slobodnom narodu.
 
- Upravo zato, Srbija je i odabrala da bude vojno neutralna, da niko nikada našoj vojsci ne bi mogao da naredi da čini nekom drugom narodu ono što su činili nama. Kao što za 549. brigadu, kao što za naš narod, kao što za sve nas, pre 21 godinu predaja nije bila opcija, tako i zaborav danas nije opcija – zaključio je ministar Vulin. 

Ratni komandant 549. motorizovane brigade general u penziji Božidar Delić istakao je da su borbena dejstva na Paštriku „najteže borbe koje su vođene tokom agresije 1999. godine“.
 
- Mi smo znali da moramo da ne dozvolimo da nijedan neprijateljski vojnik bude na našoj teritoriji dok se vode pregovori o miru i da našem političkom rukovodstvu stvorimo uslove da o miru razgovaraju na ravnopravnoj osnovi – rekao je general Delić dodajući da su u tome i uspeli. 
 
Govoreći o značaju bitke na Paštriku i sećanju na njene heroje, učesnik te bitke general u penziji Stojan Konjikovac rekao je da učesnici borbenih dejstava treba da budu poštovani i uvaženi, kako bi dali primer mladim generacijama „kako oni treba da postupaju u novim izazovima u današnje vreme“.
 
- Svedoci smo da se dugo nije pričalo o ovim borbama na Košarama i Paštriku. Poslednjih godina se o tome priča, snimaju se filmovi, podižu spomenici. Treba nastaviti s tom praksom i uvažiti sve, posebno borce koji imaju zdravstvenih i materijalnih problema – istakao je Konjikovac i poručio da su „najveći heroji mladi vojnici, rezervisti, dobrovoljci koji su podneli teret ovih borbi“.
 
Prema rečima gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, spomenik nazvan „Prekinuta nit života“ simbolizuje stradanje onih čija su imena ispisana na spomen-ploči, kao i svih porodica koje su izgubile očeve, braću i sinove.

- Podizanje spomenika posvećenog palim borcima u sukobima i u NATO agresiji od 1990. do 1999. godine je večni podsetnik na njihovu hrabrost, posvećenost, ali i ljubav prema ovoj zemlji. Naša je obaveza da sačuvamo uspomenu na njih, njihovu žrtvu i žrtvu njihovih najbližih. Oni su se žrtvovali i uvek su radili za domovinu i naš narod. Podigli smo spomenik kako bismo bar malo odužili naš večni dug prema njima, da budemo odvažni pred istorijom, precima i budućim pokolenjima – rekao je Cvetanović.
 
Vojska Jugoslavije je na Paštriku branila teritoriju SRJ od kopnene ofanzive koju su iz pravca Republike Albanije ka Kosovu i Metohiji pokušali da izvedu teroristi OVK u saradnji sa Vojskom Albanije, potpomognuti intenzivnim bombardovanjem od strane NATO avijacije. 
 
Zahvaljujući hrabroj borbi graničnih i drugih jedinica Vojske Jugoslavije, neprijatelj je osujećen u nameri da slomi i uništi njihovu odbranu i otvori put za dodatno ubacivanje terorista na područje Kosova i Metohije.

Vojska Jugoslavije je u bici na Paštriku ostala neporažena i nanela je ogromne gubitke neprijatelju. U borbama na Paštriku poginulo je 26 pripadnika Vojske Jugoslavije.
 
Za izuzetne rezultate u suprotstavljanju agresoru i za pokazano besprekorno herojstvo u ratu, 549. motorizovana brigada je odlikovana Ordenom Narodnog heroja.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.05.2020
mp4 (112,54 MB)
Izjava ministra Vulina
26.05.2020
mp4 (81,79 MB)
Izjava generala u penziji Božidara Delića
26.05.2020
mp4 (94,88 MB)
Izjava generala u penziji Stojana Konjikovca
26.05.2020
mp4 (59,73 MB)
Izjava gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića
26.05.2020
mp4 (106,73 MB)
Polaganje venaca