Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.05.2020.

Ministar Vulin: Vojnici martovske generacije pokazali su ogroman potencijal naše vojske



Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "Mart 2020", u kasarni "Aerodrom" u Somboru, gde je prisustvovao delu obuke u gađanju iz pešadijskog naoružanja.
 
Prema rečima ministra Vulina, vojnici martovske generacije osim što su pokazali izuzetne rezultate kada je u pitanju obuka, pokazali su i ogroman potencijal naše vojske, ali i ono što je najvažnije - pokazali su kakvi su ljudi.

- Za vreme Kovida-19 nijedan vojnik martovske klase nije odustao, nijedan nije napustio vojsku i sve vreme su bili tamo gde je bilo najteže i najpotrebnije.

Nijedan vojnik martovske klase nije bio inficiran. Svi su dobro i zdravi, na radost svojih roditelja i na ponos svoje vojske, a najveći deo njih se opredelio da svoju profesionalnu karijeru nastavi u redovima vojske - poručio je ministar Vulin.
 
Zbog pokazanog kvaliteta i zalaganja, vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić nagradio je vojnike martovske generacije vanrednim unapređenjem u prve činove, podseća ministar Vulin i dodaje da će najveći broj vojnika te generacije ostati u našoj vojsci, kako kaže "na ponos vojske, jer ne može da bude lepše vesti nego kada čujete da mlad čovek hoće da ostane ovde."
 
O stanju u jedinici i na teritoriji garnizona Sombor, ministra je za vreme današnje posete informisao komandant Prvog centra za obuku Komande za obuku potpukovnik Radovan Miladinović. On je, takođe, upoznao ministra i sa merama preduzetim u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid-19, kao i težišnim zadacima za naredni period.

Za obučenost vojnika martovske generacije u gađanju pešadijskim naoružanjem potpukovnik Miladinović ističe da je odlična, pre svega zbog pravilnog rada sa sredstvima, a zatim i zbog rezultata gađanja.
 
- Nalazimo se na strelištu kasarne "Aerodrom" gde vojnici na služenju vojnog roka generacije "Mart 2020" izvršavaju pripremno gađanje iz ručnog raketnog bacača. To je ujedno i kruna obuke, s obzirom da ih nakon toga očekuje druga provera fizičkih sposobnosti i takozvana evaluacija individualne obučenosti, nakon koje se upućuju u jedinice Vojske Srbije, na drugi period služenja vojnog roka - rekao je potpukovnik Miladinović.
 
Motivi zbog kojih se razvodnik Aneta Manojlović iz Pančeva prijavila na dobrovoljno služenje vojnog roka su ljubav prema otadžbini i nastavak porodične tradicije.
 
- Starešine nisu na nas samo prenele stvari koje su u vezi sa vojskom. Naučili su nas ovde i da očvrsnemo, da odrastemo kao ljudi i da radimo timski - ističe razvodnik Manojlović i dodaje da se nada da će po završetku dobrovoljnog služenja vojnog roka ostvariti svoj san i zaposliti se u Vojsci Srbije, u jedinici Vojne policije.

Desetar Nedeljko Knežević iz Novog Sada ističe da je za njega dobrovoljno služenje vojnog roka bilo izazov kako fizički, tako i psihički.
 
- Završio sam školu za nautičkog tehničara i planiram da se zaposlim u Rečnoj flotili, u Novom Sadu. Utisci sa obuke su fenomenalni. Starešine su dobre. Ovde smo stekli prijatelje za ceo život - poručio je desetar Knežević.
 
On je istakao i da je martovska generacija vojnika posebna zbog svog iskustva služenja vojnog roka za vreme vanrednog stanja i da su zahvaljujući dobrim merama bezbednosti, savesnim starešinama i disciplini vojnika, postignuti odlični rezultati i nijedan vojnik nije bio zaražen Kovidom-19.
 
Vojnike na služenju vojnog roka danas su obišli i državni sekretar Bojan Jocić, načelnika štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović i načelnik Uprave za infastrukturu pukovnik Radmilo Kravić.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.05.2020
mp4 (70,27 MB)
Izjava ministra Vulina
25.05.2020
mp4 (55,51 MB)
Izjava potpukovnika Radovana Miladinovića
25.05.2020
mp4 (36,38 MB)
Izjava vojnika Nedeljka Kneževića
25.05.2020
mp4 (43,35 MB)
Izjava vojnika Anete Manojlović
25.05.2020
mp4 (85,72 MB)
Obilazak