Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.05.2020.

Uručenje donacije medicinskih sredstava Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske




Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas u Vojnomedicinskom centru "Karaburma" uručenju donacije koju je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske uputilo Ministarstvu odbrane Republike Srbije, u vidu opreme za sprečavanje širenja virusa Covid-19.

Zahvalivši ambasadorki Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Beogradu Šan Kristini Meklaud i izaslaniku odbrane te zemlje pukovniku Niku Iliću, ministara Vulin je poručio da će donirana sredstva, među kojima je i tunel za dezinfekciju, biti od velike pomoći našim lekarima i medicinskom osoblju.  
 
- Pomoć nam je zaista neophodna. Ovo je tunel za dezinfekciju koji pomaže našim lekarima i medicinskim sestrama da ostanu zdravi. Ovaj tuneli je jedan od razloga zašto u Vojnomedicinskoj centru "Karaburma", bez obzira što naši lekari rade sa najtežim pacijentima, nemamo nijednog zaraženog zdravstvenog radnika. Ovaj tunel je i znak koliko se vodi računa o Srbiji i ovo je jedna iskrena i prijateljska pomoć zbog koje sam veoma zahvalan - rekao je ministar Vulin.
 
Ministar odbrane je istakao da mu je posebno drago što je tunel za dezinfekciju instaliran u bolnici VMC "Karaburma", produkt domaće pameti i domaće proizvodnje.
 
- Zahvalan sam u ime svih ljudi koji se ovde leče i u ime svih zdravstvenih radnika koji će na ovaj način sačuvati svoje zdravlje i u ovim teškim vremenima moći da nastave da se bore i da rade. Još jednom želim da zahvalim Ambasadi i svima onima koji nam toliko nesebično pomažu u ovom trenutku kada je teško i njihovim zemljama - poručio je ministar Vulin.

Osim tunelom za dezinfekciju, čija je vrednost 944.000,00 dinara, Vojnomedicinki centar "Karaburma" opremljeniji je i za 14 frižidera u kojima će se čuvati lekovi, čija vrednosti iznosi 217.680,54 dinara.
 
Poruka ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Beogradu Šan Kristine Meklaud je da donacija medicinske opreme predstavlja znak solidarnosti u borbi protiv koronavirusa.
 
- Danas slavimo Dan pobede u Evropi i radimo zajedno protiv zajedničkog izazova. Drago mi je da možemo zajedno da radimo protiv koronavirusa. Ovo je mali znak solidarnosti. Ovde smo da doniramo tunel za dezinfekciju Ministarstvu odbrane. Donirali smo, takođe, frižidere za lekove i vizire. Mali znak solidarnosti. Moramo da radimo zajedno - rekla je ambasadorka Meklaud.
 
Izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Beogradu pukovnik Nik Ilić za donaciju kaže da je "skromna, ali značajna".

- Simboličan je današnji dan kada smo sa Vojskom Srbije rame uz rame. Tako smo bili saveznici i u Prvom i Drugom svetskom ratu, a i sada smo, u ovoj borbi. Naglasio bih da Vojska Srbije nije tražila pomoć, već smo mi njima pružili pomoć - ističe pukovnik Ilić i dodaje da je zbog pandemije koronavirusa uobičajena bilateralna saradnja dve zemlje stala, ali da će podrška koju njegova zemlja danas ukazuje biti korisna i po završetku pandemije.
 
- Kada kriza prođe, donacija će se sigurno koristiti ili u ovoj bolnici ili u nekoj drugoj. Ovo je značajna, ali skromna donacija koja predstavlja simbol saradnje dve prijateljske države, koja će se nastaviti i u budućnosti – rekao je pukovnik Ilić.
 
Uručenju donacija prisustvovali su i v.d. pomoćnika za politiku odbrane Milan Ranković, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić i načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik Miroslav Vukosavljević.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.05.2020
mp4 (87,09 MB)
Izjava ministra Vulina
08.05.2020
mp4 (59,65 MB)
Izjava ambasadorke Šan Kristin Meklaud
08.05.2020
mp4 (67,46 MB)
Izjava pukovnika Nika Ilića
08.05.2020
mp4 (129,04 MB)
Uručenje donacije