Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.05.2020.

Ministar Vulin na poligonu "Međa": Posle više decenija inžinjerija obnovljena u skladu sa najvišim standardima




Svaki rod u Vojsci Srbije zaslužuje podjednako pažnju, a prvi put nakon više decenija, možemo da kažemo da je inžinjerija Vojske Srbije apsolutno obnovljena i da je u skladu sa najviše mogućim standardima, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, nakon današnjeg obilaska Vojnog kompleksa "Međa", u okviru kojeg pripadnici 310. inžinjerijskog bataljona Treće brigade kopnene vojske izvode inžinjerske radove na uređenju staze za tenkovski biatlon, sa ciljem što bolje pripreme ekipa Vojske Srbije za takmičenje u Ruskoj Federaciji.
- Inžinjerija je nešto što pokazuje svoju vrednost onda kada je najteže. U poplavama, kada su elementarne nepogode, kada padne sneg i kad treba probiti put i doći do zavejanih sela, onda je tu inžinjerija. Prvi put, nakon više decenija, možemo da kažemo da je naša inžinjerija apsolutno obnovljena i da je u skladu sa najviše mogućim standardima. Zahvaljujući velikim donacijama iz Narodne Republike Kine, iz Sjedinjenih Američkih Država, ali i velikim ulaganjima od strane Ministarstva odbrane, 310. bataljon ima sve nove mašine, nove kamione, potpuno novu opremu. Možemo da kažemo da smo i ovu jedinicu i inžinjeriju doveli tamo gde i treba da bude, da ljudi koriste novu tehniku, nove mašine, da budu sigurni i zaštićeni - rekao je ministar Vulin.
 
Prema rečima komandanta 310. inžinjerijskog bataljona potpukovnika Borka Bućkovića, Taktička staza sa preprekama osmišljena je i prilagođena modelu poligona prema nacrtu dobijenom od strane Oružanih snaga Ruske Federacije, tako da se tenkovske posade Kopnene vojske u što realnijim uslovima mogu pripremati za svetsko prvenstvo u tenkovskom biatlonu.
- Staza je duga 4,6 kilometara i na sebi ima 10 prepreka. Radove izvode pripadnici inženjerijske čete opšte namene, a inženjerske mašine i motorna vozila koja se angažuju na izradi Taktičke staze sa preprekama su nove proizvodnje, nabavljene u periodu od 2016. zaključno sa 2020. godinom - istakao je potpukovnik Bućković.
 
Na poligonu "Međa" može se videti i zaštitni bedem ka selu Međa, dužine 570 metara, visine 8 metara i širine 22 do 24 metara u osnovi, a pri vrhu 6 metara. Zahvaljujući tom bedemu, objašnjava potpukovnik Bućković, na poligonu su se stekli uslovi za izvođenje gađanja umetnutim cevima artiljerijskih, oklopnih i mehanizovanih jedinica.
 
Današnjem obilasku inžinjerijskih radova u okviru Vojnog kopleksa "Međa" prisustvovali su načelnik štaba Komande Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika, komandant Trećeg centra za obuku Komande za obuku pukovnik Siniša Nikolić, načelnik štaba Druge brigade kopnene vojske pukovnik Savo Vučković i načelnik štaba Treće brigade kopnene vojske pukovnik Slađan Cvetković.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
07.05.2020
mp4 (63,43 MB)
Izjava ministra Vulina
07.05.2020
mp4 (81,89 MB)
Izjava potpukovnika Borka Bućkovića
07.05.2020
mp4 (99,46 MB)
Obilazak Vojnog kompleksa "Međa"