Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.04.2020.

Ministar Vulin: Projektil dometa 40 kilometara prvi put od 1991. godine




Vojska Srbije osvaja i ono što je nekada imala i nove sposobnosti i neće proći ni jedan dan, a da se ne radi na jačanju i modernizaciji naše vojske, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, nakon što je danas u rejonu sela Mozgovo kod Aleksinca prisustvovao opitnom gađanju iz samohodne top-haubice 155 mm NORA-B52 M15, koje su zajedno izveli pripadnici Mešovite artiljerijske brigade i Tehničkog opitnog centra, sa kolegama iz firme "Jugoimport SDPR".
 
- Prvi put nakon 1991. godine Vojska Srbije ispalila je projektil čiji je domet 40 kilometara. Ovo je za nas istorijski dan i pokazalo se da smo u stanju da povratimo sposobnosti koje smo nekada imali.
 
Prema rečima ministra Vulina, veoma je mali broj zemalja na svetu koje su u stanju da prave i oruđe i municiju koju to oruđe koristi.
 
- Naša zemlja pokazuje da je sačuvala Odbrambenu industriju Srbije i da Vojska Srbije ima na koga da se osloni, kao i da je u stanju da parira bilo kojoj svetskoj sili kada su u pitanju artiljerija i dalekometni artiljerijski projektili - poručio je ministar odbrane.
 
Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović objašnjava da je današnje gađanje značajno kako za Ministarstvo odbrane tako i za Odbrambenu industriju Srbije koja je razvila ovo oruđe i koja nastavlja da razvija nove tipove i oruđa i dalekometne municije.
 
- Trend u svetu je da se povećava domet precizne vatre i da se uvode druge metode, kao što su projektili sa projekcijom putanje koji omogućavaju veću preciznost na tim dometima. Srbija je jedna od retkih zemalja, među  10 zemalja u svetu, koje imaju mogućnost da razvijaju ovakvu vrstu dalekometnih artiljerijskih sistema, oruđa i municije i sistema za upravljanje vatrom - rekao je Miloradović.
 
Za one koji razvijaju i proizvode naoružanje, za one koji ga koriste i koji se obučavaju na njemu važno je da imamo odgovarajuće poligone na kojima se može vršiti testiranje, jer se samo tako mogu iskoristiti maksimalni potencijali oruđa, naglašava Miloradović.
 
Pomoćnik generalnog direktora za poslove razvoja firme "Jugoimport SDPR" Milan Furtula današnje gađanje iz samohodne top-haubica 155 mm NORA ocenjuje kao istorijsko.
 
- Danas smo ispunili cilj i ostvarili to što smo hteli, dobacili u rejon ciljeva od 40 kilometara, prvi put u ovakvim uslovima, sa potpuno domaćim proizvodom, samohodnom top-haubicom koja je plod domaćeg razvoja i municijom koja je u najvećoj meri proizvedena u Srbiji. Značajan rezultat i značajan pomak, jer to do sada nismo imali prilike da radimo.
 
Furtula ističe da je do sada gađanje na dometima od 40 kilometara realizovano samo u zemljama u kojima smo izvozili sisteme.
 
- Mislim da je sa ovako kratkom pripremom i u kombinaciji sa tri organizacione jedinice - Ministarstvom odbrane, Vojskom Srbije i "Jugoimportom" urađena prava stvar i da smo pokazali da smo na dobrom putu i blizu konačnog cilja - poručuje Furtula.
 
Potporučnik Katarina Janković, koja je bila izvršilac današnjeg gađanja iz samohodne top-haubice 155 mm NORA, ističe da je veoma ponosna što je imala čast da učestvuje u tom istorijskom trenutku za Vojsku Srbije.
 
- Nalazimo se na vatrenom položaju u rejonu sela Mozgovo, u blizini Aleksinca. Danas je Vojska Srbije prvi put izvela gađanje na daljini 40 kilometara iz samohodne top-haubice 155 mm NORA. Cilj nam se nalazi na Pasuljanskim livadama, na Velikom antravelju - rekla je potporučnik Janković, istakavši da je zadovoljna rezultatom gađanja.
 
Današnjem gađanju prisustvovali si i načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.04.2020
mp4 (59,74 MB)
Izjava ministra Vulina
25.04.2020
mp4 (79,21 MB)
Izjava pomoćnika ministra dr Nenada Miloradovića
25.04.2020
mp4 (54,65 MB)
Izjava Milana Furtule, "Jugoimport SDPR"
25.04.2020
mp4 (21,44 MB)
Izjava potporučnika Katarine Janković
25.04.2020
mp4 (109,8 MB)
Gađanje