Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.04.2020.

Predsednik Vučić u Nišu: Došao sam da pokažem da sam sa svojim narodom



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Gradskoj kući u Nišu sa predstavnicima lokalne samouprave, Kliničkog centra i drugih zdravstvenih institucija, i tom prilikom uručio veliki broj maski, invazivnih i neinvazivnih respiratora i druge medicinske opreme, kao pomoć u borbi protiv bolesti Covid-19 za ceo jug Srbije.
 
Sastanku je prisustvovao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.  
 
Na konferenciji za novinare nakon sastanka, predsednik Vučić je čestitao Nišlijama i žiteljima tog dela Srbije što se uspešno odupiru opasnom virusu i rekao da je došao u Niš da pokaže da je uz svoj narod.
 
- Ovim pokazujemo kolika je naša briga za Niš, za jug Srbije i da smo uz svoj narod. Zdravlje ljudi nam je najvažnije. U Nišu se prvi rezultati disciplinovanog i odgovornog ponašanja vide, potrebno je da tako i nastavimo“, rekao je predsednik Vučić i dodao da je zahvalan  lekarima i svim ljudima koji se ponašaju odgovorno. 
 
- Mi svakih sedam dana šaljemo zaštitnu opremu, materijale, a neretko i respiratore. Doneli smo 20 neinvazivnih respiratora. Doneli smo i pulsne oksimetre i sve što je potrebno za funkcionisanje bolnica. Pripremamo i ambulantna vozila sa transportnim respiratorima. Siguran sam da ćemo da pobedimo i da ćemo jednoga dana da se ponosimo kako smo ovo uradili. Ovde je junački narod. Uvek je bio", naglasio je predsednik Vučić.
 
Predsednik Srbije je rekao da je zbog eksponencijalnog rasta zaraženih u ovom kraju, bolnica u Leskovcu pretvorena u kovid bolnicu, a da su na današnjem sastanku određeni i dodatni objekti koji bi mogli da primaju lakše pacijente, među kojima je i niška kasarna Vojske Srbije na Panteleju. 
 
Predsednik Vučić je najavio da država priprema investicioni ciklus sa velikim ulaganjima i da će ubrzati mere pomoći privatnom sektoru.
 
On je rekao da se nada da ćemo do kraja meseca biti u stanju da ukinemo vanredno stanje. 
 
„Vidim svetlo na kraju tunela za našu zemlju. Bavićemo se više ekonomijom. Mi ćemo se polako pripremati i krenućemo sa ogromnim investicionim ciklusima da bismo mogli da radimo i da se ekonomski ubrzamo“, poručio je predsednik Vučić i  dodao da je narednih 10 dana ključno, da se do 20. aprila rešava sudbina našeg odnosa prema virusu korona.
 
Epidemiolog Branislav Tiodorović, govoreći o izgledima za naredne dane, rekao je da će broj obolelih rasti do Vaskrsa, nakon čega nas očekuje opadanje, kao i da se nada sunčanom maju sa "UV zračenjem preko tri". On je pozvao na još dve nedelje discipline i posebno podvukao snažnu podršku države lekarima u suočavanju sa pandemijom.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.04.2020
mp4 (278,01 MB)
Izjava predsednika Vučića
10.04.2020
mp4 (64,27 MB)
Izjava dr Branislava Tiodorovića
10.04.2020
mp4 (61,1 MB)
Donacija