Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.04.2020.

Ministar Vulin: Sećamo se onih koji su nam odbranili domovinu na Košarama i na Paštriku




Pre 21 godinu, na današnji dan, počela je bitka na Košarama i pokušaj NATO pakta da uz pomoć šiptarske pešadije probije redove jedinica Vojske Jugoslavije i izvrši kopnenu agresiju na našu zemlju, podseća ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas u krugu kasarne "Rasina" u Kruševcu, sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položio venac na spomen-obeležje poginulim pripadnicima 125. motorizovane brigade, 58. lake pešadijske brigade, 7. pešadijske brigade i 53. graničnog bataljona. Venac je položila i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

- Danas se sećamo onih koji su nam odbranili domovinu na Košarama i na Paštriku. Danas se sećamo onih koji su dali svoje živote i zahvaljujemo onima koji su živi, koji su sa nama. Danas govorimo o velikoj i slavnoj tradiciji. Pre 21 godinu otpočeo je napad na Košare NATO agresijom, poslednjim velikim i nekaženjenim zločinom u dvadesetom veku - rekao je ministar Vulin, poručivši da Srbija to nikada neće zaboraviti niti prestati da pamti, podseća i pita "zašto za NATO agresiju - taj strašni zločin, niko nije kažnjen."
 
Pre 21 godinu Srbiju smo branili na Košarama i na Paštriku, a danas je branimo sećanjem i svojim životom, naglašava ministar Vulin i poručuje da od strašnog virusa koji nam sada preti možemo da se zaštitimo, spasimo i sačuvamo Srbiju samo ako budemo pokazali istu hrabrosti i disciplinu kakvu su pokazali borci na Košarama i na Paštriku.
 
- Ako budemo podjednako voleli svoju Srbiju, ako budemo bili u stanju da živimo za nju, ako budemo bili uz svoju zemlju pobedićemo i u ovoj borbi - rekao je ministar Vulin.
 
Nakon polaganja venaca ministar Vulin i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović obišli su u kasarni "Car Lazar" spomen-sobu Komande za razvoj Rasinske brigade, koja nastavlja tradiciju herojske 125. motorizovane brigade.
 
Gradonačelnica Palurović rekla je da je Kruševac grad tradicije koji čuva sećanje na sve srpske junake.
 
- Kruševac je grad tradicije koji poštuje i čuva svoju tradiciju i izuzetno ceni sve junake koji su doprineli da, ne samo Kruševac, nego i Srbija budu slobodni. Sećamo se svih žrtava, ali i u isto vreme učimo mlade generacije da čuvaju i poštuju ono što su žrtve dale, a to je najvrednije - svoj život za slobodu.

Prema rečima nekadašnjeg ratnog komandanta 53. graničnog bataljona, a sadašnjeg načelnika Uprave za tradiciju standard i veterane pukovnika Duška Šljivančanina, bitka na Košarama kulminirala je 9. aprila 1999. godine, a zapravo je počela još 1997. godine, kada je došlo do pobune u Republici Albaniji i kada je znatan broj naoružanja prešao u ruke naroda, a kasnije u ruke terorista, kao i 1998. godine kada su se vodile strahovite borbe u rejonu karaule Košare i na celoj državnoj granici.
 
- Mnogo je heroja bilo na Košarama i na Paštriku i 1998. i 1999. godine. U kontekstu današnjih događaja, pomenuo bih jednu kategoriju naših saboraca, a to su naši lekari. Koliko je meni poznato, 1998. i 1999. niko nije podlegao povredama, a da mu naši lekari nisu pružili pomoć. Naši lekari dolazili su do prve borbene linije  tamo gde vozilo nije moglo doći - seća se pukovnik Šljivančanin svojih saboraca i citira reči Svetog Nikolaja Velimirovića koji kaže da "Slava pripada mučenicima, a ne dželatima."
 
U spomen-sobi Komande za razvoj Rasinske brigade čuva se sećanje na formiranje, ratni put i angažovanje 125. motorizovane brigade u borbi sa terorističkom OVK na teritoriji Kosova i Metohije, kao i najznačajnija odlikovanja i priznanja dodeljena toj herojskoj brigadi.

U vreme NATO agresije 125. motorizovana brigada izvela je pobedničku bitku na Košarama, čime je stekla državni i međunarodni ugled i značaj u odbrani SRJ od NATO agresije. Svojom snagom i vatrenim mogućnostima brigada je sprečavala dejstvo terorističke OVK, štitila objekte od vitalnog značaja i branila stanovništvo od napada terorista.
 
Za ispoljenu hrabrost, patriotizam, ostvarene uspehe u borbi, drugarstvo i odgovornost, herojska 125. motorizovana brigada 1999. godine odlikovana je Ordenom narodnog heroja.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.04.2020
mp4 (123,08 MB)
Izjava ministra Vulina
09.04.2020
mp4 (81,12 MB)
Izjava pukovnika Duška Šljivančanina
09.04.2020
mp4 (29,32 MB)
Izjava gradonačelnice Kruševca Jasmine Palurović
09.04.2020
mp4 (96,31 MB)
Polaganje venaca