Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.04.2020.

Ministar Vulin u Štark areni: Svi pripadnici vojske daju sve od sebe da pomognu svojoj zemlji sada kada je to najpotrebnije




Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike Vojske Srbije koji su angažovani na postavljanju kreveta i pripremi privremene bolnice u beogradskoj Štark areni, koja se priprema za prihvat i smeštaj pacijenata obolelih od Covid 19.
 
Ministar Vulin je nakon obilaska i razgovora sa pripadnicima Vojske Srbije, istakao da je u toku postavljanje kreveta i svega što je potrebno na prvom nivou Beogradske arene, koje će ubrzo i biti završeno.
 
- Hoću sa vama da podelim ogroman ponos i verujem da to svaki građanin Srbije i svaki Srbin bez obzira gde živi to oseća kad pogleda svoju vojsku, kad pogleda ovu decu, kako rade i sa koliko energije i entuzijazma. To su momci i devojke koji su na dobrovoljnom služenju vojnog roka. Svako od njih ne pita koliko vremena treba ovde da provede, šta treba da uradi, svi su visoko motivisani i svi zaista daju sve od sebe da pomognu svojoj zemlji sada kada je to najpotrebnije. Ovi momci su postavljali krevete i na Beogradskom sajmu i u Hali sportova, a evo sada i u Beogradskoj areni – naglasio je ministar odbrane dodajući da sve to svedoči koliko je Vojska Srbije organizovana i koliko je za jednu zemlju važno da ima svoju vojsku.
Da nemamo vojsku, zapitao je ministar Vulin, ko bi organizovao krevete, dušeke, ko bi znao gde su i dovezao ih gde treba i našao te momke i devojke koji rade sa toliko entuzijazma i discipline.
 
- U ime svih građana Srbije hoću da zahvalim svim pripadnicima Vojske Srbije na ovom ogromnom entuzijazmu i ogromnom radu- poručio je ministar Vulin.
 
Govoreći o pripremi Beogradske arene za privremenu bolnicu, ministar odbrane je istakao da je tu planirano postavljanje oko 1.500 kreveta.
 
- Na prvom novou je planirano postavljanje 350 kreveta, po ložama i galerijama će biti raspoređeno još više od 800 kreveta, a ukoliko bude potrebno postoji još jedna manja sala gde će kreveti biti smešteni. Ovde će, takođe, biti obezbeđena medicinska briga 24 časa dnevno, a ovde je čak lakše nego u drugim halama, jer već postoji veliki broj tuševa i toaleta, pa je lakše i uslovnije. Brzo ćemo ovo sve završiti i već je urađena dezinfekcija, koja će biti urađena i kad sve bude završeno – naglasio je ministar Vulin dodajući da ako bude trebalo, taj prostor je spreman.
 
Ministar Vulin je, takođe, istakao da će i u Beogradskoj areni biti obezbeđen i prostor za slobodno vreme i aktivnosti, pa će biti postavljeni i televizori i ostalo u tu namenu. Ministar odbrane je, takođe, ukazao i da se u velikom broju javljaju firme i institucije koje hoće da doniraju nešto, od dnevnih listova, nedeljnika, do proizvođača aparata za kafu i čajeve, prehrambenih proizvoda, televizora do punjača za mobilne telefone i ostale tehnike.
 
Potpukovnik Nikola Fatić, komandant komandnog bataljona Komande za obuku istakao je da sa pripadnicima svoje jedinice i Drugim centrom za obuku iz Valjeva danas rade na formiranju privremene bolnice u Beogradskoj areni.
- Mi ćemo danas postaviti 350 kreveta, tako da ćemo zadatak koji smo dobili realizovati – naglasio je potpukovnik Fatić.
 
Sa svojim kolegama, na postavljanju kreveta danas je bila angažovana i razvodnik Marija Zarić, koja je istakla da je jako ponosna što joj se ukazala prilika da u ovako teškoj situaciji može da pomogne onima kojima je pomoć potrebna.
 
- Naš zadatak je da postavimo krevete i da ih namestimo i opremimo privremenu bolnicu za pacijente – rekla je razvodnik Zarić.
 
Vojnik na dobrovoljnom služenju vojnog roka Vlastimir Milosavljević došao je sa svojim kolegama iz Centra za obuku u Valjevu da pomogne kako bi se kreveti što brže postavili u Beogradskoj areni.
 
- Drago mi je što mogu da pomognem i što sam ovde, što služim Srbiji – naglasio je vojnik Milosavljević dodajući da je sa svojim drugovima već učestvovao u postavljanju kreveta na Sajmu i hali Pionir.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.04.2020
mp4 (184,53 MB)
Izjava ministra Vulina
04.04.2020
mp4 (27,5 MB)
Izjava potpukovnika Nikole Fatića
04.04.2020
mp4 (19,2 MB)
Izjava razvodnika Marije Zarić
04.04.2020
mp4 (30,04 MB)
Izjava vojnika Vlastimira Milosavljevića
04.04.2020
mp4 (103,13 MB)
Obilazak