Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.04.2020.

Ministar Vulin: Srbija pokazuje da je u stanju da se prilagodi najtežim vremenima i koliko je važno imati čvrsto vođstvo



Zajedničkim zalaganjem grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i pripadnika Vojske Srbije, završena je adaptacija hala Novosadskog sajma u privremenu bolnicu za pacijente sa lakšim simptomima virusne infekcije Covid-19, koju su danas obišli ministar odbrane Aleksandar Vulin, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

- Ovo pokazuje kako funkcioniše država i kako rade svi organi vlasti. Ovo pokazuje koliko smo svi spremni da pomognemo svakom građaninu naše zemlje. Srbija nije najbogatija zemlja, ali Srbija nije zemlja u kojoj će neko da leži na podu bolnice zato što nema krevet, zato što nema gde da se smesti. Ovo nije zemlja u kojoj će neko da bude ostavljen i u kojoj će neko da bude sam. Ovo je zemlja koja pokazuje koliko je u stanju da se prilagodi najtežim vremenima i najtežim trenucima i koliko je važno imati čvrsto i jasno vođstvo - poručio je ministar Vulin.

Na primeru složne saradnje grada Novog Sada sa Pokrajinskim sekretarijatom i Vojskom Srbije i vojske sa Vladom i predsednikom Republike i vrhovnim komandantom, ministar Vulin ukazuje na to da država funkcioniše i koliko je važno ulagati u svoju državu i svaki segment naše zemlje.

Ministar Vulin ističe da u Hali 1 i Master hali Novosadskog sajma može da bude smešteno oko 1.000 pacijenata iz Vojvodine i podseća da to nije hotel, ali da su svi uslovi za pristojan i dobar smeštaj postignuti, kao i da će sami pacijenti morati da doprinesu i održavanju higijene i poštovanju svakodnevnog reda.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zahvalio je Vojsci Srbije na dosadašnjem doprinosu u formiranju privremene bolnice i poručio da sada na scenu stupa Klinički centar Vojvodine sa svojim ljudima, koji su, takođe, vojska koja se bori za zdravlje naših građana.

Prema njegovim rečima, Hala 1 Novosadskog sajma spremna je za prijem prvih pacijenata i opremljena krevetima sa posteljinom, ormarićima, stolicama i stolovima u svakoj sobi. Spremne su trpezarije, prostor za provođenje slobodnog vremena sa televizorima, biblioteka, tuševi i dodatni sanitarni čvorovi koji su uneti u salu, topla voda i internet.

- Sve drugo što bude bilo potrebno, spremni smo da isporučimo. Studentski centar će raditi isporuku hrane.  Sutra završavamo i Master halu i time će ovde moći da se primi do 1.000 ljudi sa lakšim oblikom oboljenja od koronavirusa - rekao je gradonačelnik Vučević.

Pokrajinski sekretar za zaštitu zdravlja dr Zoran Gojković ističe da su završene obuke prvih lekara koji će raditi u privremenoj bolnici Novosadskog sajma.

- U potpunosti smo opremljeni svim neophodnim zaštitnim sredstvima, svom neophodnom opremom. Ovde će raditi lekari iz cele Vojvodine. U prvoj turi to su lekari opšte prakse iz raznih zavoda i instituta, oni koji u ovom trenutku nisu na prvoj liniji odbrane u bolnicama - objašnjava Gojković i dodaje da bi u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenti sa Novosadskog Sajma bili prebačeni na lečenje u Klinički centar Vojvodine.

Gojković je izneo podatak da se do 7 časova jutros 80 pacijenata obolelih od koronavirusa nalazi na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine, od kojih je šestoro na respiratoru. Kako kaže, tri pacijenta su otpuštena na dalje kućno lečenje, a od 6. marta, kada je infekcija Covid-19 prvi put dijagnostikovana u Srbiji, zabeleženo je pet smrtnih slučajeva.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.04.2020
mp4 (250,79 MB)
Izjava ministra Vulina
02.04.2020
mp4 (165,53 MB)
Izjava gradonačelnika Miloša Vučevića
02.04.2020
mp4 (87,71 MB)
Izjava pokrajinskog sekretara dr Zorana Gojkovića
02.04.2020
mp4 (83,2 MB)
Obilazak