Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.03.2020.

Vojska Srbije siguran oslonac svoje države i svih građana u borbi protiv korona virusa




Povodom saopštenja Vojnog sindikata Srbije u kome potpuno neosnovano i lažno predstavlja stanje u Vojsci Srbije u pogledu preduzetnih mera za zaštitu od korona virusa, radi istinitog obaveštavanja javnosti ističemo da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzeli sve potrebne mere za zaštitu svojih pripadnika.
 
Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Srbije uputili su svim organizacionim celinama obavezujuću instrukciju Vlade Srbije tokom vanrednog stanja i niz odluka i naređenja koje treba preduzimati i cilju sprečavanja širenja infekcije Covid-19.
 
Naglašavamo takođe da su stvoreni uslovi da se propisane mere mogu sprovesti, kako bi svi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bili maksimalno zaštićeni od moguće infekcije.
 
Obezbeđene su dovoljne količine zaštitnih sredstava i opreme, posebno za one pripadnike koji zbog svojih dužnosti na terenu dolaze u kontakt sa drugim licima.
 
Za sve kojima to uslovi posla omogućavaju dozvoljen je rad od kuće, a to se naročito odnosi na ugrožena lica sa utvrđenim hroničnim oboljenjima,  na trudnice i lica starija od 60 godina, kao i za roditelje deteta do 12 godina života i deteta sa posebnim potrebama.
 
Svi pripadnici upoznati su sa merama prevencije i inicijalnim simptomima infekcije kako bi se na vreme javili lekaru.
 
Dati su i kontakt telefoni za javljanje zdravstvenim službama i ukoliko ima potrebe za psihološkom podrškom.
 
Detaljno su propisane mere i stvoreni uslovi za njihovo pridržavanje u okviru radnih aktivnosti pripadnika, kao što su kontrola ulaska i izlaska, dezinfekcija ruku na ulasku, uslovi za održavanje službenih sastanaka i slično.
 
Sve navedeno i druge preduzete mere u vanrednom stanju potvrđuju da se u Vojsci Srbije radi organizovano, aktivnosti se sprovode planski, sa brigom za ljude, kako bi Vojska Srbije sačuvala svoju spremnost da i u ovim uslovima može da izvrši sve dobijene zadatke.
 
Vojska Srbije je apsolutno spremna za to, tako da zlonamerne dezinformacije Vojnog sindikata neće pokolebati pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da i dalje budu siguran oslonac svoje države i svih građana Srbije i u najtežim situacijama.