Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.03.2020.

Ministar Vulin sa kineskim lekarima na Beogradskom sajmu




Ministar odbrane Aleksandar Vulin sa timom kineskih medicinskih stručnjaka obišao je večeras Beogradski sajam, koji su pripadnici Vojske Srbije u proteklih nekoliko dana nameštali za prihvat osoba sa lakšim simptomima zaraze koronavirusom, čiji se dolazak uskoro očekuje.

Šef delegacije kineskih lekara Peng Džićijang izrazio je zadovoljstvo uslovima smeštaja na Sajmu i brzom reakcijom koju je Srbija pokazala.
 
- Moji početni utisci su izuzetno pozitivni, pogotovu po pitanju brzine jer je zaista urađeno sve izuzetno dobro u jako kratkom periodu. Ovde je sve izuzetno dobro projektovano. Napravljen je prostor i za zaposlene i za bolesnike, a razmišljalo se i o tome da će pacijentima trebati i psihološka pomoć, o prostoru gde bi provodili slobodno vreme, gledali televiziju i slično. Detaljno je vođeno računa o tome gde će ulaziti pacijenti od momenta prijema do napuštanja bolnice, dolasku lekara i obilascima pacijenata – rekao je Peng Džićijang.

Nakon obilaska, ministar Vulin je rekao da je veoma zahvalan našim kineskim prijateljima što su uložili toliko napora i truda da pomognu da privremena poljska bolnica organizovana na Beogradskom sajmu bude funkcionalna, kao i svim pripadnicima Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, zaposlenima Beogradskog sajma, Ministarstva zdravlja i Gradske uprave, koji su uložili ogroman napor da sve bude brzo spremno za prihvat pacijenata.

- Cela Srbija je pokazala koliko može da bude brza, odgovorna, organizovana. Svi pacijenti koji budu došli ovde imaće najbolje moguće uslove i pažnju, a od njih očekujemo samo da budu disciplinovani i da daju sve od sebe da što pre ozdrave. Svi koji dođu ovde neće zaraziti nekog drugog, već će ovde sačekati svoje ozdravljenje i na taj način zaštitit svoje najdraže, svoju okolinu. Svi mi, bilo da smo zdravi ili zaraženi moramo da budemo beskrajno disciplinovan da bismo pobedili ovu strašnu pošast – poručio je ministar Vulin.
 
Zajedno sa ministrom Vulinom i kineskim lekarima Sajam su obišli i v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Ranković i načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Uglješa Jovičić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.03.2020
mp4 (268,01 MB)
Izjava kineskog lekara Peng Ziđanga
27.03.2020
mp4 (84,69 MB)
Izjava ministra Vulina
27.03.2020
mp4 (93,01 MB)
Obilazak