Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.03.2020.

Ministar Vulin: Čelična prijateljstva stvaraju se u teškim vremenima




U najtežim trenucima za našu zemlju tokom NATO agresije, kineski narod bio je uz nas, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin, nakon što je zajedno sa ambasadorkom Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo i timom kineskih medicinskih stručnjaka koji su u Srbiju došli radi pružanja pomoći u borbi protiv koronavirusa, položio vence kod spomen-ploče ispred nekadašnje zgrade kineske ambasade u Beogradu, bombardovane 1999. godine za vreme NATO agresije.
Ministar Vulin je poručio da se danas odaje pošta svima koji su dali živote braneći pravo Srbije da bude slobodna, ali braneći i međunarodno pravo. Baš kao i 1999. godine, srpski i kineski narod ponovo su zajedno i bore se protiv nevidljivog neprijatelja.

- Građani Srbije znaju da u kineskom narodu imaju velikog prijatelja i da se čelična prijateljstva stvaraju u teškim vremenima - naglasio je ministar Vulin, zahvalivši kineskom narodu, predsedniku Si Đinpingu, potpredsedniku Centralne vojne komisije generalu Džangu Jousjau, ministru odbrane Veng Feiju, zato što su bili i jesu uz Srbiju čak i u trenucima kada se i sami suočavaju sa istim mukama i nevoljama.

Ambasadorka NR Kine Čen Bo ponovila je da istorija odnosa dve zemlje pokazuje da su Srbija i Kina čelični prijatelji i da to znači deljenje i dobra i zla. Ona poručuje da u trenucima kada se suočavamo sa velikim izazovima moramo da budemo zajedno i pružimo pomoć jedni drugima.

Prilikom bombardovanja kineske ambasade 7. maja 1999. godine poginula su tri kineska novinara, dok je 21 osoba povređena.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.03.2020
mp4 (47,96 MB)
Izjava ministra Vulina
27.03.2020
mp4 (44,92 MB)
Izjava ambasadorke Kine Čen Bo
27.03.2020
mp4 (57,81 MB)
Polaganje venca