Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.03.2020.

Ministar Vulin u Sjenici: Vojska Srbije je dobrodošla i u Sjenici i u Beogradu bez izuzetka




Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike Vojske Srbije koji su angažovani na obezbeđenju Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Sjenici.

Ministar Vulin je, nakon obilaska Centra, istakao da Vojska Srbije i u vanrednom stanju bezuslovno sprovodi naređenja svog vrhovnog komandanta i nadležnih organa Vlade Republike Srbije.
 
- Preduzeli smo na sebe veliku odgovornost, da svih 17 migrantskih kampova obezbedimo i da omogućimo da migranti koji su u njima normalno žive i normalno funkcionišu, ali isto tako da lokalno stanovništvo bude apsolutno zaštićeno i kada je u pitanju eventualno širenje virusa, ali i kada je u pitanju naš svakodnevni život - istakao je ministar Vulin, podsetivši da Vojska Srbije taj svoj zadatak sprovodi u saradnji sa Komeserijatom za izbeglice i  Ministarstvom unutrašnjih poslova.
 
Prema rečima ministra odbrane, svi zadaci se sprovode baš onako kako su naređeni, bez ijednog problema, a život se odvija planski i organizovano.
 
- Vojska Srbije se na svakom delu naše teritorije oseća dobro. Svi građani Srbije su veoma zadovoljni i srećni kada vide predstavnike svoje vojske i Vojska Srbije, bez obzira da li je u Sjenici ili je u Beogradu, na potpuno isti način obavlja sve svoje zadatke. Mi čuvamo svakodnevni život građana Srbije, bez obzira na njihovu veru, na njihovu naciju. Građani Srbije to znaju i zato toliko vole vojsku. Vojska Srbije je dobrodošla i u Sjenici i u Beogradu i tu nema izuzetaka - naglasio je ministar Vilin.
 
Komandant Druge brigade kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović istakao je da Druga brigada uspešno izvršava sve zadatke u novonastalim okolnostima.

- Druga brigada kopnene vojske angažovana je, pored zadataka koje je realizovala do proglašenja vanrednog stanja, i na obezbeđenju četiri migrantska centra za prihvat azilanata, zatim obezbeđenju graničnih prelaza prema Republici Crnoj Gori i obezbeđenju Opšte bolnice u Čačku. Sve zadatke koje je komanda pred nas postavila uspešno smo realizovali i na raspolaganju smo i pretpostavljenoj komandi i državi Srbiji da sve zadatke u narednom periodu uspešno realizujemo – istakao je general Kuzmanović.
 
Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Sjenici Fiko Hamdović izjavio je da zahvaljujući angažovanju Vojske Centar funkcioniše mnogo bolje.
 
- Uz pomoć Vojske funkcionišemo mnogo bolje i jednostavnije, zato što u Centru imamo 295 azilanata. Mi imamo bogato iskustvo što se tiče vojske i uvek imamo uspešnu saradnju – naglasio je direktor Hamdović.
 
Današnjem obilasku Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Sjenici prisustvovali su komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić i predsednik Opštine Sjenica Hazmo Mujović.

Na osnovu odluke o uvođenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije, a radi sprečavanja nekontrolisanog kretanja lica koja mogu biti nosioci virusa i samovoljnog napuštanja centara za azil i prihvatnih centara, Vojska Srbije, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Komesarijatom za izbeglice i migracije, vrši pojačan nadzor, kontrolu ulaska i izlaska i spoljašnje obezbeđenje ovih objekata.

Snage Vojske Srbije raspoređene su u centre za azil u Sjenici, Tutinu, Bogovađi, Banji Koviljači i Krnjači, te u prihvatne centre u Preševu, Bujanovcu, Vranju, Bosilegradu, Pirotu, Obrenovcu, Adaševcima, Šidu, Principovcu, Somboru, Kikindi i Subotici.
 
Vojska Srbije je kontrolu nad prihvatnim i centrima za azil preuzela kako bi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova svoje resurse mogli da posvete kontroli mera Vlade Republike Srbije o zabrani i ograničenju kretanja.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.03.2020
mp4 (85,99 MB)
Izjava ministra Vulina
21.03.2020
mp4 (41,17 MB)
Izjava brigadnog generala Željka Kuzmanovića
21.03.2020
mp4 (27,22 MB)
Izjava direktora Centra Fika Hamdovića
21.03.2020
mp4 (57,26 MB)
Obilazak