Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.03.2020.

Ministar Vulin u "Prvoj iskri" u Bariču: Odbrambena industrija Srbije se prilagođava potrebama građana




Odbrambena industrija Srbije proizvodi naoružanje, municiju, eksplozive, ali, ako treba, proizvodi i sredstva za dezinfekciju, koja su, uz maske, ono što je našem narodu sada najpotrebnije - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je posetio preduzeće „Prva iskra namenska a.d.“ Barič, gde je obišao pogon za proizvodnju sredstava za dezinfekciju na bazi persirćetne kiseline.
 
Ministar Vulin je istakao da se Odbrambena industrija Srbije veoma brzo prilagodila okolnostima pandemije i odmah „izašla“ u susret potrebama tržišta i građana.
 - Prva iskra još uvek nije naplatila nijedan jedini litar svog dezinfekcionog sredstva. Biće vremena kada će se zarađivati, kada će se dobijati novac, a sada je najvažnije obezbediti industriju, naše radnike i građane, da mogu da koriste jeftino dezinfekciono sredstvo, nešto što može da pomogne svakom od nas. Kada imate svoju industriju i svoju pamet, kada imate svoje znanje, onda možete ovako brzo da reaguujete i da, na prvom mestu, pomognete svojim građanima i svojoj Srbiji - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.
 
Direktor preduzeća „Prva iskra namenska a.d.“ Stanoje Biočanin, kazao je da je, bez obzira na okolnosti koje nameće virus, ta kompanija nastavila s redovnom proizvodnjom, koju je smenski prilagodila.
- S obzirom da smo mi hemijska fabrika, jer je proizvodnja eksploziva hemijski proces, shvatili smo da su potrebe društva da se hitno reaguje proizvodnjom odgovarajućeg dezinfekcionog sredstva. Uspeli smo pre svih ograničenja na granicama, da kupimo sirovine, tako da možemo napraviti više od milion litara dezinfekcionog sredstva, na bazi persirćetne kiseline koje je ekološko i može bezbedno i veoma efikasno da se upotrebljava - kaže direktor te fabrike Odbrambene industrije Srbije i dodaje da je proizvod registrovan u Zavodu za farmaciju, dok je Ministarstvo zdravlja izdalo Rešenje o prometu.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.03.2020
mp4 (70,2 MB)
Izjava ministra Vulina
19.03.2020
mp4 (80,14 MB)
Izjava direktora Stanoja Biočanina
19.03.2020
mp4 (78,11 MB)
Poseta preduzeću „Prva iskra namenska a.d.“ u Bariču