Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.02.2020.

Unapređenje saradnje sa Slovačkom




Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa direktorom Vojne obaveštajno-bezbednosne službe Ministarstva odbrane Slovačke generalom Janom Balčiarom.

Ministar Vulin rekao je da su Srbija i Slovačka prijateljske zemlje, koje sarađuju na bazi međusobnog uvažavanja državnih stavova. Istakao je zahvalnost Republike Srbije zbog principijelnog stava Slovačke o nepriznavanju tzv. „države Kosovo“ i izrazio žaljenje što pripadnici slovačkih oružanih snaga nisu više u sastavu KFOR-a.

Vulin i Balčiar konstatovali su da je saradnja Vojnoobaveštajne agencije Srbije i Vojne obaveštajno-bezbednosne službe Slovačke dobra i da doprinosi razvijanju prijateljskih odnosa dve države. Oni su istakli spremnost da se ta saradnja unapređuje u obostranom interesu.

General Balčiar zahvalio je ministru Vulinu na prijemu i dodao da se odnos vojnih obaveštajnih službi zasniva ne samo na profesionalnim principima, već i na međusobnom poverenju. Kazao je da Srbiju voli i da se u njoj oseća kao u svojoj zemlji, s obzirom na to da je čest gost svojih sunarodnika u Bačkom Petrovcu. Osvrnuvši se na tu izjavu, ministar Vulin je rekao da je on odrastao u Baču, mestu u kom živi veliki broj Slovaka i dodao da su pripadnici slovačke manjine uvek bili vredni i pošteni ljudi, koji su u svim situacijama bili uz Srbiju, što naša država izuzetno ceni.

Sastanku je prisustvovao i direktor Vojnoobaveštajne agencije brigadni general Zoran Stojković.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.02.2020
mp4 (36,86 MB)
Sastanak