Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.02.2020.

Ministar Vulin: Obučen podoficir je jedan od stubova svake vojske




 - Dobar, zadovoljan i obučen podoficir je siguran znak da imate dobru, zadovoljnu i obučenu vojsku - istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas obišao Centar za obuku i usavršavanje podoficira (COUP) "Milunka Savić" u pančevačkoj kasarni "Stevica Jovanović".
 
- Jedan od stubova svake vojske je dobro obučen i motivisan podoficir. Podoficiri su u svim ratovima pokazali svoju vrednost. Oni su ti koji prvi dođu u kontakt sa budućim vojnikom, oni koji će mu preneti najvažnija znanja i pokazati mu kako se bori za svoju zemlju i kako se živi u vojsci - rekao je ministar odbrane i dodao da zbog toga Vojska Srbije poklanja veliku pažnju obuci podoficirskog kadra, unapređivanju njihovog materijalnog položaja i svih onih uslova koji će ih motivisati da ostanu u vojsci.
 
- Posle dugog niza godina, ove godine imaćemo veliki broj unapređenja u prve podoficirske činove. U sastavu vojske ove godine više od dve stotine pripadnika promeniće svoj status profesionalnog vojnika u status podoficira, a svakako da ćemo nastaviti i sa obukom i sa odgovarajućim kursevima koji su predviđeni za ovu godinu - istakao je ministar Vulin i podsetio da je “na nama da obezbedimo uslove, mogućnosti i da poboljšavamo njihov materijalni položaj, a ovi ljudi će itekako umeti to da cene, i da umeće i znanja koja ovde steknu prenesu na vojnike”.
 
Nakon referisanja komandanta Centra, potpukovnika Saše Puača, ministar Vulin je razgovarao sa polaznicima kurseva na više radnih tačaka, raspitujujući se o temama i toku obučavanja, kao i o uslovima života i rada, a obišao je i renovirani objekat u kasarni.
 
Zastupnik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević istakao je da je novina to što, nakon usvajanja novih zakonskih rešenja, Vojska Srbije sada ima priliku da obogati svoj sastav.
 
- Stvorena je prilika svim pripadnicima, koji žele da svoju budućnost vežu za Vojsku Srbije, da mogu da se usavršavaju, da posle profesionalnog vojnika mogu postati podoficiri, a nakon toga nastave svoje usavršavanje i napredovanje u karijeri - rekao je general Radivojević.
 
Zastavnik Igor Aleksić iz Trećeg centra za obuku, na dužnosti glavnog podoficira u toj jedinici, polaznik je 13. klase komandno-štabnog kursa.
 
- Ovde sam jer postoji potreba za mojim angažovanjem u procesu operativnog planiranja. Smatram da će nam kurs, znajući instruktore obuke, pružiti priliku da dosta naučimo i pružimo svoj maksimum u jedinicama gde ćemo obavljati svoje dužnosti.
 
Desetar Marinko Marinković, pripadnik Mešovite artiljerijske brigade, u Vojsci Srbije je od septembra 2014. godine, a 2019. godine kao drugi u rangu završio je liderski kurs.
 
- Poznajem metode i zahteve instruktora koji nam svojim zalaganjem i trudom omogućavaju da usvojimo znanja i veštine koje ćemo kasnije primenjivati tokom svojih karijera. Iskoristio bih priliku da se zahvalim pretpostavljenoj komandi na poverenju koje mi je ukazala, jer ću, nakon ovog kursa, postati podoficir Vojske Srbije, a zahvalio bih i porodici na neizmernoj podršci koju mi pruža - kaže desetar Marinković.
 
Vodnik Zoran Germanac, komandir je odeljenja u 11. pešadijskom bataljonu Prve brigade kopnene vojske.
 
- U vojsci sam od 2009. godine, a 2016. završio sam Osnovni i evo sada sam upućen na Viši kurs za podoficire, kao polaznik 21. klase. Kurs je izuzetno zanimljiv i dinamičan, puno toga može da se nauči. Mnogo će nam  pomoći u daljem usavršavanju i napredovanja, kako u činu, tako i na višim dužnostima u vojsci.
 
Trenutno se u  Centru za obuku i usavršavanje podoficira „Milunka Savić“ odvijaju tri kursa: Osnovni i Viši kurs za podoficire, kao i Komandno-štabni kurs za podoficire.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.02.2020
mp4 (100,69 MB)
Izjava ministra Vulina
18.02.2020
mp4 (32,86 MB)
Izjava brigadnog generala Jelesija Radivojevića
18.02.2020
mp4 (27,3 MB)
Izjava zastavnika Igora Aleksića
18.02.2020
mp4 (41 MB)
Izjava vodnika Zorana Germanca
18.02.2020
mp4 (34,02 MB)
Izjava desetara Marinka Marinkovića
18.02.2020
mp4 (157,14 MB)
Obilazak