Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.02.2020.

Prijem 78 podoficira i vojnika u profesionalnu vojnu službu na neodređeno vreme




Ministar Vulin: Ispravljanje nepravde i jačanje Vojske Srbije

- Vojska Srbije brine o svim svojim pripadnicima. Njen vrhovni komandant, predsednik Aleksandar Vučić, naredio je da se sve nepravde u Vojsci Srbije isprave, a to znači da se ispravi nepravda i prema ljudima koji zbog raznih birokratkih procedura nisu došli do odgovarajućih podoficirskih činova i da se nagradi njihova vrednost – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin na svečanosti u Velikoj ratnoj sali, kojom je obeležen prijem 78 podoficira i profesionalnih vojnika koji su do sada radili na određeno vreme - u profesionalnu vojnu službu na neodređeno vreme. 

- Danas smo primili 78 podoficira, što od onih koji su nekada bili podoficiri, pa su im istekli ugovori, do profesionalnih vojnika koji sada ulaze u podoficirski status. Na prvom mestu u pitanju je Specijalna brigada, jer na taj način čuvamo one najkvalitetnije, najmlađe i najsnažnije, i oni od sada više ne moraju da brinu za svoju budućnost, koja je sada izvesna i sigurna – rekao je ministar Vulin i dodao da ti pripadnici sada imaju sva prava, a dalje napredovanje zavisiće samo od njihove spremnosti da uče i da rade. 

On je istakao da Vojska Srbije na ovaj način pokazuje da je u stanju, ne samo da se vrati unazad i ispravi nepravde prema svojim najvernijim ljudima, koji je nikada nisu napustili, „iako je bilo teško“ - već i da razmišlja unapred, da okuplja nove snage, nove ljude i da ove mlade pripadnike proizvede u prve podoficirske činove.

- Prošle su decenije otkako smo imali ovako veliki priliv podoficira i od kad smo imali ovako veliki broj unapređenja. Očekujem da ćemo ovim trendom i nastaviti i da ćemo još više od 200 profesionalih vojnika prevesti u podoficirske činove, da će tako Vojska Srbije biti još snažnija - rekao je miistar odbrane Aleksandar Vulin.

Podsećanja radi, nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije stvoreni su uslovi da se podoficiri i profesionalni vojnici na određeno vreme, mogu, nezavisno od propisanih uslova u pogledu godina života, ukoliko potrebe službe zahtevaju, primiti bez konkursa u profesionalnu vojnu službu na neodređeno vreme u svojstvu podoficira. 

Shodno tome, na osnovu odluka ministra odbrane o popuni formacijskih mesta u Vojsci Srbije neposrednim prijemom i naredbi načelnika Generalštaba,  u profesionalnu vojnu službu u svojstvu podoficira na neodređeno vreme primljena su 42 podoficira čiji je ugovor bio na određeno vreme, kao i 36 profesionalnih vojnika iz Specijalne brigade, koji će biti podoficiri primljeni na neodređeno vreme u novoformiranoj 72. brigadi za specijalne operacije i 63. padobranskoj brigadi.

Doskora profesionalni vojnik, a od danas mlađi vodnik Ivan Obrenović, jedan je od ljudi koji su sada svoju sudbinu vezali za Vojsku Srbije. 

- Danas smo ovde radi našeg prevođenja u prve podoficirske činove, što otvara novo poglavlje u našim životima. To nam omogućava mnogo toga i donosi dosta benefita, ali naravno i mnogo obaveza i odgovornosti. Moje kolege i ja trudićemo se da opravdamo ukazano poverenje. Ostaću i dalje u Specijalnoj brigadi i zaista mi je drago da mi je obezbeđena izvesna karijera u vojsci Srbije, a nadam se da će ići uzlaznim tokom - kaže mlađi vodnik Ivan Obrenović. On posebno ističe da mu prija „izvesna finansijska stabilnost“ koja sledi: „Još uvek nemam porodicu, ali sada već mogu da razmišljam o njenom stvaranju, baš kao i o kupovini stana ili nečeg u tom pravcu“.
 
Podsećamo da je mlađi vodnik Ivan Obrenović osvojio Zlatnu medalju na Međunarodnim vojnim igrama u disciplini „Snajperska granica“ prošle godine u Belorusiji.  

Vodnik prve klase Dragan Čučak, rukovalac u Komandnoj četi Centralne logističke baze, kaže da mu je današnji dan jedan od najsrećnijih od kada je počeo da radi za vojsku Srbije.

- Od prvog dana, 27. jula 2009. godine, kada sam postao profesionalni vojnik Vojske Srbije, jedina želja mi je bila da postanem njen podoficir. Ovim činom ministra odbrane i načelnika Generalštaba, moje muke su, kad je reč o tom problemu, završene i spreman sam da se potpuno posvetim svom poslu i radu u svojoj jedinici – kaže vodnik prve klase Dragan Čučak.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović sa saradnicima, državni sekretar Bojan Jocić i visoke starešine Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.02.2020
mp4 (94 MB)
Izjava ministra Vulina
12.02.2020
mp4 (40,7 MB)
Izjava mlađeg vodnika Ivana Obrenovića
12.02.2020
mp4 (35,04 MB)
Izjava vodnika prve klase Dragana Čučka
12.02.2020
mp4 (117,26 MB)
Svečanost