Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.02.2020.

Obeležena godišnjica smrti kralja Milana Obrenovića




Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas venac kraj grobnice kralja Milana Obrenovića u manastiru Krušedol na Fruškoj Gori, povodom obeležavanja 119. godišnjice njegove smrti.

Državnu ceremoniju predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Svetozar Aleksov.

Organizator državne ceremonije je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, a vence su položili i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za kuluturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Opštine Irig, udruženja opredeljena za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Kralj Milan Obrenović vladao je Srbijom od 1868. do 1889. godine. Tokom tog perioda vođeno je više oslobodilačkih ratova, a Srbija je stekla međunarodno priznanje odlukama berlinskog kongresa od 13. jula 1878. godine. Kralj Milan umro je u Beču 11. februara 1901. godine, a sahranjen je u grobnici koja se nalazi u manastiru Krušedol na Fruškoj Gori.