Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.01.2020.

Obuka vojnika u rukovanju uređajima iz sistema telekomunikacije



Za vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „Septembar 2019“ , „Decembar 2019“ i slušaoce klase rezervnih oficira u Centru za obuku veze i informatike u Gornjem Milanovcu već deset dana izvodi se individualna specijalistička obuka u rukovanju uređajima iz sistema telekomunikacije. Obuku pohađaju vojnici specijalnosti teleprinterista, radio-teleprinterista, radio-relejci i telefonisti-linijaši.

Postavljanje telekomunikacionih centara i obezbeđenje sigurnih i neprekidnih komunikacija za potrebe komandovanja osnovna je namena jedinica službe telekomunikacija. S tim u vezi, radne tačke prema kojima je danas realizovan deo obuke podrazumevale su i uvežbavanje slepog kucanja radi dostizanja potrebne brzine otpremanja šifrovanih i otvorenih tekstova, upoznavanje sa radio uređajima u operativnoj upotrebi u jedinicama Vojske Srbije i praktičan rad na osposobljavanju posluge radiorelejnog sistema za postavljanje stanice telekomunikacija.

Po završetku individualne specijalističke obuke koja u Centru za obuku veze i informatike traje do kraja februara, vojnici će biti upućeni u jedinice Vojske Srbije, gde će imati priliku da primene naučena znanja.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
31.01.2020
mp4 (126,73 MB)
Obuka