Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.01.2020.

Učešće na Međunarodnoj konferenciji o oklopnim vozilima i Konferenciji o besposadnim zemaljskim platformama




Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u čijem sastavu su bili v.d. pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović i načelnik Uprave za operativne poslove (J-3) Generalštaba general-major Želimir Glišović učestvovala je u radu 20. Međunarodne konferencije o oklopnim vozilima i Konferencije o besposadnim zemaljskim platformama u Londonu. Skupu su prisustvovali predstavnici kopnenih vojski i odbrambene industrije država zainteresovanih za najnovije trendove u oblasti razvoja i upotrebe borbenih oklopnih vozila.

Članovi delegacije imali su priliku da sagledaju najnovije pravce razvoja borbenih oklopnih vozila sledeće generacije, posebno u oblastima njihove vatrene moći, mobilnosti i zaštite i da prisustvuju prikazu borbenog vozila kompanije Oshkosh, borbenog vozila 8x8 Boxer koje proizvodi kompanija Rheinmetall i borbenog vozila Ajax kompanije General Dynamics.

Sagledani su i trendovi razvoja robotizovanovih vozila, kao i planovi za njihovu integraciju u oružane formacije kopnene vojske budućnosti, o čemu su govorili predstavnici najrazvijenijih zemalja u ovoj oblasti.

Članovi delegacije imali su bilateralne susrete sa predstavnicima ministarstava odbrane i oružanih snaga zemalja regiona, Mađarske, Bugarske i Rumunije, sa kojima su razmenjena iskustva sa učešća na konferencijama, a razgovarano je i o modalitetima saradnje i zajedničke proizvodnje i razvoja naoružanja i vojne opreme.
 
photoFOTOGALERIJA