Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.01.2020.

Obeležen Dan Vojne bolnice Niš




Svečana akademija kojom je obeležen Dan Vojne bolnice Niš – 22. januar i 142 godine od osnivanja Velike vojne bolnice za hiljadu ranjenika i bolesnika održana je danas u niškom Domu Vojske.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane brigadni general dr Uglješa Jovičić je, čestitajući praznik, istakao da je „Vojna bolnica Niš dragocen deo sistema vojnog zdravstva i da godišnji rezultati potvrđuju važnu ulogu Vojne bolnice u lečenju ne samo vojnih osiguranika Niša i šire okoline, već i civilnog stanovništva koje zdravlje poverava vojnim lekarima“.

- Poverenje je sticano decenijama unazad, ali, nažalost najčešće tokom ratnih dešavanja. Zbog toga bih posebno istakao angažovanje Vojne bolnice Niš u vreme NATO agresije. Od tada je prošlo 20 godina, ali i posle toliko vremena još uvek je nedovoljno reči zahvalnosti za organizovanu sanitetsku podršku u trenucima kada je našem narodu bila neophodna. Iskustva, tada stečena, usavršavala su ne samo našu ratnu hirurgiju, već i medicinu uopšte, istakao je general Jovičić.

Prema rečima upravnika Vojne bolnice Niš pukovnika dr Jovice Stanojkovića, „odgovorno se radi na kadrovskom, tehničkom i infrastrukturnom opremanju, zanovljena je i kompletirana medicinska oprema za jedinice intenzivne nege i operacione sale, a ubrzana je i dinamika prijema mladih lekara i medicinskih tehničara na koje sada treba preneti znanja i bogato iskustvo“.

- Podrškom Ministarstva odbrane učinjeni su i prvi koraci na realizaciji idejnog projekta i izgradnji Urgentno-prijemnog bloka, čime će značajno biti podignut nivo funkcionalne sposobnosti Vojne bolnice, poručio je pukovnik Stanojković.  

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici Komande Kopnene vojske i jedinica niškog garnizona, predstavnici Grada Niša, verskih zajednica i predstavnici lokalne samouprave, vojno-sanitetskih i civilnih zdravstvenih ustanova.

Na svečanosti je izveden prigodan kulturno-umetnički program, dodeljene su stimulativne mere, dok su plakete za izuzetnu saradnju dodeljene Hadži Ivan Rediju i udovici nedavno preminulog vajara Miroljuba Kostića.

Opredeljenje Srpske akademije nauka i umetnosti da 2020. bude godina dr Vladana Đorđevića odredilo je i duh svečanosti povodom dana Vojne bolnice Niš, posebno jer je Vladan Đorđević bio i prvi upravnik Vojne bolnice Niš. U njegovu čast na ulazu u Vojnu bolnicu podignuta je bista koju su osmislili i uradili mr Hadži Ivan Redi i vajar Miroljub Kostić, dok su istoričari narodnog muzeja Niš izradili izložbu koja je postavljena u niškom Domu vojske.
photoFOTOGALERIJA