Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.01.2020.

Izašao je novi broj „ODBRANE”




Januarski broj magazina „Odbrana” po sadržaju je svojevrsna rekapitulacija rada sistema odbrane u 2019. godini.

Podsećamo na čitav niz aktivnosti i značajnih susreta predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane Aleksandra Vulina sa visokim predstavnicima partnerskih država i vojski.

U Fokusu je prikaz novih helikoptera kojima je opremljena Vojska Srbije: Mi-35, H-145 M i Mi-17. O značaju tog koraka u opremanju Vojske Srbije u Uvodniku piše pukovnik prof. dr Slaviša Vlačić, načelnik Katedre vojnog vazduhoplovstva VA. On ističe da nije reč samo o obnavljanju vazduhoplovne tehnike, niti o parcijalnom rešenju problema, već o jednom celovitijem pristupu, koji se izdvaja u odnosu na pojedine procese opremanja vazduhoplovstava u okruženju.
 
Razgovor s povodom posvećen je donošenju dva najznačajnija dokumenta – Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane. Koje novine one donose – pitanje je koje smo postavili Milanu Rankoviću, vršiocu dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane. On je naglasio da je vojna neutralnost, koja nije bila obuhvaćena prethodnim strategijama, sada utvrđena kao poseban odbrambeni interes Republike Srbije. Takođe, u novoj strategiji detaljnije je razrađen strategijski koncept odbrane zasnovan na modelu totalne odbrane.
Rubrika Stajna tačka donosi tekst o formiranju 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigada. O vraćanju tih slavnih jedinica govore i njihovi bivši komandanti. 
 
Rubriku Sistem otvara tema o dobrovoljnom služenju vojnog roka – Drugi centar za obuku KzO. Razlozi za dobrovoljno služenje vojnog roka su različiti, od patriotskih i moralnih, preko tradicionalnih, do većih mogućnosti za zaposlenje, ali se svi vojnici decembarske klase, koji su se u Valjevu prvi put sreli s vojničkim veštinama, slažu u jednom – vojnička obuka je poseban izazov.
 
Donosimo i tekst o budžetu Ministarstva odbrane za 2020. godinu. Načelnik Uprave za budžet pukovnik Milan Milunović ističe da je fokus na životnom standardu, opremanju i izgradnji. Uloženi su napori da se i u ovoj godini obezbedi nastavak trenda stvaranja snažnije, modernije i zadovoljnije vojske.
 
Ekipa „Odbrane” zaputila se na Posednut objekat „Ševadske livade” nadomak Preševa, gde su angažovane tenkovske, mehanizovane i pešadijske jedinice iz sastava 4. brigade Kopnene vojske. One 24 časa 365 dana u godini obezbeđuju administrativnu liniju sa Autonomnom Pokrajnom Kosovo i Metohija.
 
U rubrici Tehnika objavljujemo tekst o Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Expodefensa 2019”, koji je održan u Bogoti. Naš saradnik Vlade Radulović boravio je početkom decembra u Kolumbiji i fotografijom i rečju preneo nam je atmosferu koja je vladala na sajmu, ali i u glavnom gradu tokom sajamskih dana. „Expodefensa 2019”, prema zvaničnom saopštenju organizatora, imala je više od 13.000 posetilaca, a svoje proizvode, usluge i postojeća unapređena konceptualna rešenja, kao i prototipove, predstavio je 251 izlagač iz 26 zemalja sveta.
 
Na pitanje kuda ide ovaj svet i koji je mogući scenario za 2020. godinu piše Slobodan Reljić u rubrici Globalno – komentar.
 
Ekskluzivno donosimo intervju sa pukovnikom Žakom Ogarom. On potiče iz vojničke porodice i od oca je slušao o tradiciji francusko-srpskog prijateljstva. Zato je srpskim oficirima sa kojima je pregovarao o ulasku francuskih trupa na Kosovo i Metohiju rekao: „Ne dolazim kao neprijatelj, već kao vojnik koji obavlja svoju dužnost”. To je i činio – i spasao mnoge srpske živote.
 
U rubrici Globalno o grčkoj armiji piše dr Aleksandar Životić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. On ističe da Grčku od većine starih članica NATO-a razlikuje postojanje opšte vojne obaveze i popuna njenih vojnih snaga profesionalnim vojnim licima, dobrovoljcima i muškom populacijom na odsluženju devetomesečnog redovnog vojnog roka. Posebno treba istaći da je Grčka odbila da učestvuje u agresiji NATO-a na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.
 
Donosimo i više zanimljivih tekstova u rubrici Kultura. U ovom broju možete pročitati o izložbi „Srbija u Velikom ratu, 1914–1918”, koju su u Kulturnom centru Srbije u Parizu zajednički organizovali Istorijski arhiv Požarevac, Vojni arhiv i Vojni muzej Ministarstva odbrane Republike Srbije. Atraktivna izložbena postavka, koja je privukla značajnu pažnju francuske javnosti, dokumentaristički i utemeljeno prikazala je istinu o ratnim dešavanjima, stradanju i veličanstvenoj pobedi Srbije i saveznica u Prvom  svetskom ratu, s posebnim osvrtom na ratno prijateljstvo srpske i francuske vojske.
 
Istoričar umetnosti Dejan Đorić autor je teksta o Umetničkoj zbirci Doma Vojske Srbije, od kojih mnoga imaju status nacionalnog kulturnog dobra, a zbirka je u celini među najvrednijim ne samo u Srbiji već na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Toj zbirci posvećena je i obimna monografija koju je nedavno objavio Medija centar „Odbrana”.
 
Kako se Božić proslavljao u vojsci Kneževine Srbije, zatim Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, a kako se proslavlja danas, saznajte u rubrici Tradicija. 
 
Specijalni prilog januarskog broja „Odbrane” donosi najznačajnije rezultate rada Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2019. godini.

SADRŽAJ:
 
UVODNIK
Nabavka novih helikoptera
NAJZNAČAJNIJI KORAK U OPREMANjU VOJSKE................................................... 3

 
U FOKUSU
Dinamične aktivnosti na međunarodnom planu
POSVEĆENOST SARADNjI....................................................................................... 4
 
Vojska Srbije opremljena novim helikopterima
ČUVARI NAŠE ZEMLjE I NEBA................................................................................ 8
 
RAZGOVOR S POVODOM
O Strategiji nacionalne bezbednosti i Strategiji odbrane sa v. d. Pomoćnika ministra za politiku odbrane Milanom Rankovićem
VOJNA NEUTRALNOST POSEBAN ODBRAMBENI INTERES................................ 10

 
STAJNA TAČKA
Ponovo brigade – 63. padobranska i 72. za specijalne operacije
USPRAVLjANjE NAJBOLjIH..................................................................................... 14
 
SISTEM
Dobrovoljno služenje vojnog roka – Drugi centar za obuku KzO
PROVERA MOGUĆNOSTI I VOLjE.......................................................................... 20
 
Budžet Ministarstva odbrane za 2020. godinu
FOKUS NA ŽIVOTNOM STANDARDU, OPREMANjU I IZGRADNjI...................... 25
 
Kopnena zona bezbednosti – Posednuti objekat „Ševadske livade”
MIR SE ČUVA ORUŽJEM I SRCEM....................................................................... 28

 
TEHNIKA
Sajam NVO u Bogoti „Expodefensa 2019”
TRŽIŠTE SA VELIKIM POTENCIJALOM.......................................................... 34
 
GLOBALNO
Komentar – 2020 – mogući scenario
KUDA IDE OVAJ SVET.............................................................................................. 39

 
INTERVJU – Pukovnik ŽAK OGAR
JA SAM PROIZVOD ISTORIJE SVOG ŽIVOTA................................................... 41

 
Pogledi – Grčka armija
JUŽNI STUB NATO-a................................................................................................. 48
 
KULTURA
Izložba „Srbija u Velikom ratu, 1914–1918” u Parizu obeležila godinu za nama
BRANA REVIZIJI ISTORIJE................................................................................. 52
 
AKADEMCI, VOLjNO................................................................................................ 55
 
Koncert Umetničkog ansambla MO
„ZIMSKI INTERMECO”.......................................................................................... 55
 
Umetnička zbirka Doma Vojske Srbije
LIKOVNOST LjUDSKIH VREDNOSTI................................................................... 56
 
TRADICIJA
Proslava Božića u Vojsci
U DUHU ZAJEDNIŠTVA........................................................................................... 59
 
OGLASI
Servisne informacije, konkursi............................................................................ 62
 
SPECIJALNI PRILOG – 207
Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u 2019.
GODINA VELIKIH ULAGANjA I ZNAČAJNIH REZULTATA