Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.01.2020.

Ekspertski razgovori o vojnoj saradnji Srbije i Turske




Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije boravila je u Republici Turskoj radi ekspertskih razgovora u oblasti međunarodne vojne saradnje sa predstavnicima Oružanih snaga Turske.

Zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Sektora za politiku odbrane pukovnik Miroslav Glišić, koji je predvodio delegaciju, razgovarao je sa načelnikom Uprave za spoljne poslove Generalštaba Oružanih snaga Turske brigadnim generalom Umutom Jildizom, a sa članovima delegacije Srbije sastao se i načelnik Uprave za politiku i planiranje Generalštaba Oružanih snaga Turske general-major Reha Ufuk Er.

Tokom razgovora sagledana je dosadašnja vojna saradnja i usaglašene smernice od obostranog interesa za njen dalji razvoj. Takođe, srpska i turska strana predstavile su i angažovanje svojih pripadnika u multinacionalnim operacijama širom sveta.

Ekspertski razgovori predstavljaju redovnu aktivnost tokom koje se planiraju oblasti i sadržaj saradnje, prati njihova realizacija i razmenjuju iskustva o organizaciji oružanih snaga i njihovog angažovanja u međunarodnom okruženju.