Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.01.2020.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dočekali Božić u Hramu Svetog Save




Svetom arhijerejskom liturgijom tačno u ponoć, koju je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru služio Episkop remezijanski Stefan, vikar patrijarha srpskog Irineja i nastojatelj Hrama Svetog Save, dočekan je Božić, najradosniji hrišćanski praznik.

Bogosluženju u najvećem srpskom hramu prisustvovali su generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković i ministar odbrane Aleksandar Vulin, a brojni vernici dočekali su praznik i na platou ispred Hrama.



Povodom velikog hrišćanskog praznika, Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej uputio je poslanicu u kojoj se navodi da „Glavna poruka i ovogodišnjeg Božića treba da glasi da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu“ i da „poslenike, ma koliko oni bili zaslužni, treba podsećati da se ništa ne čini bez sloge i jedinstva sa svima ostalima; ništa na silu“, da se, kako kaže, „ne bi skrnavio u nama lik Bogomladenca Hrista.“

Poglavar Srpske pravoslavne crkve poručuje vernicima „svuda da važi pravilo lečenja sebe i drugih na blag, istinit i svetootački način“ i u poslanici podseća da „ne smemo zaboraviti našu Staru Srbiju - Kosovo i Metohiju“, jer „prema toj svetinji treba da se ophodimo kao prema srpskoj zavetnoj misli, reči i nasleđu – neodvojivim od našeg narodnog bića.“
 

U susret Božiću, na Badnji dan, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovali su tradicionalnom paljenju badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save, a u kasarnama širom Srbije organizovano je sečenje, osvećenje i paljenje badnjaka.



Božić se praznuje tri dana, prvi je 7. januara, kada ujutru, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima objavljujući dolazak božićnog slavlja. Osim Srpske pravoslavne crkve Božić proslavljaju i sve crkve koje vreme računaju po Julijanskom kalendaru.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
07.01.2020
mp4 (96,42 MB)
Liturgija