Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.01.2020.

Saopštenje



Vojni sindikat Srbije i njegov predsednik nastavljaju da iznose laži, pa i onda kada im se ukazuje na potpunu neutemeljenost njihovih isključivo politički motivisanih napada na Ministarstvo odbrane.
 
Vojni sindikat Srbije nema potrebe da čeka tužbu ministra Vulina kako bi izneo navodne dokaze za kriminalne radnje u Ministarstvu odbrane. To su valjda već imali prilike da urade, s obzirom na četiri krivične prijave koje je podneo Vojni sindikat Srbije, a tužilaštvo odbacilo kao neosnovane, što dokazuje neargumentovanost optužbi od strane sindikata i njegovog predsednika Novice Antića. 
 
Stalno pozivanje na kriminalne radnje u Ministarstvu odbrane bez konkretnih činjenica i dokaza prerasta u ponavljanje istih uopštenih fraza isključivo u cilju prikupljanja političkih poena predsednika Vojnog sindikata Srbije Novice Antića. Antić, korišćenjem resursa Vojnog sindikata Srbije za svoju političku promociju i kampanju šteti interesima svih članova Vojnog sindikata Srbije, pa i same organizacije. Pitanje je da li čelnike Vojnog sindikata Srbije, Novicu Antića i Ninoslava Svilengaćina, koji je, po pisanju pojedinih medija, juče potpisao saopštenje Sindikata, interesi članova i zanimaju s obzirom na to da ni jedan od njih više nije zaposlen u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.
 
Nije tačno da je Komisija za utvrđivanje ispunjenosti uslova za reprezentativnost sindikata, 11. septembra 2019. godine, bez primedbi konstatovala da je Vojni sindikat Srbije reprezentativan. Komisija je na osnovu svih podnetih dokaza utvrdila da Vojni sindikat od pet zakonskih uslova ne ispunjava prvi - da je osnovan i deluje na principima slobode sindikalnog organizovanja. Rešenje o neispunjavanju uslova za reprezentativnost je javno i u obrazloženju su detaljno objašnjeni razlozi njegovog donošenja. (u prilogu se nalazi Rešenje)
 
Prethodno je Ministarstvo odbrane, dopisom od 24. septembra 2019. godine, od Vojnog sindikata Srbije tražilo da u dopuni predmeta dostave dokaz o ispunjenosti uslova reprezentativnosti propisanim članom 218 stav 1 tačka 1 Zakona o radu. Dopis je Vojni sindikat Srbije primio 2. oktobra 2019. godine. (u prilogu se nalaze dopis i povratnica)
 
Nije tačno ni da je Vojni sindikat Srbije sprečen da ostvari uvid u spise predmeta, jer su po zahtevu Vojnog sindikata Srbije 4. decembra 2019. godine, uvid u predmet izvršili predstavnici Vojnog sindikata Srbije - zastavnik Bojan Stanišić i advokat Miljana Šuković uz prisustvo predstavnika Sektora za ljudske resurse.
 
Ministarstvo odbrane radi isključivo po zakonu, postižući do sada nezabeležene rezultate u opremanju i jačanju Vojske Srbije i poboljšanju materijalnog položaja svih pripadnika. Prethodna 2019. godina rekordna je po mnogim pokazateljima i javnost Srbije to dobro zna, tako da ponovne laži Vojnog sindikata Srbije ostaju još jedan sraman i bezuspešan pokušaj nanošenja štete ugledu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Priloge možete preuzeti ovde:
- Rešenje
- Dopis
- Povratnica