Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.12.2019.

Bilateralne odbrambene konsultacije ministarstava odbrane Srbije i Belorusije




Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane mr Milan Ranković sastao se sa načelnikom Departmana za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Republike Belorusije i pomoćnikom ministra za međunarodnu vojnu saradnju general-majorom Olegom Voinovim.

Sagovornici su razgovarali o bezbednosnoj situaciji u regionima dve zemlje, kao i o aktuelnim izazovima i pretnjama na globalnom planu.

Pomoćnik ministra Ranković ocenio je saradnju u oblasti odbrane Republike Srbije i Republike Belorusije razvijenom i raznovrsnom i dodao da su broj i sadržaj aktivnosti najbolji pokazatelj kvalitetnog i kvantitativnog napretka bilateralne saradnje.

Česti susreti dva ministra odbrane, istakao je Ranković, potvrdili su zajedničko opredeljenje za dalje unapređenje saradnje, a dogovorena je i zvanična poseta ministra odbrane Srbije Belorusiji, tokom obeležavanja 102. godišnjice osnivanja Oružanih snaga Belorusije.

General Voinov istakao je da se odlična saradnja pripadnika dve vojske najbolje vidi tokom izvođenja vežbi na terenu i istakao da će 2020. godine, osim već tradicionalne vežbe „Slovensko bratstvo“ i takmičenja u disciplinama na Međunarodnim vojnim igrama, biti održana i prva bilateralna vežba dve vojske „Zajednički udar“.

Poseta je bila i prilika da Srbija i Belorusija potpišu Plan bilateralne vojne saradnje za 2020. godinu koji omogućava dalji razvoj saradnje u oblastima od obostranog interesa.
photoFOTOGALERIJA