Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.12.2019.

Saradnja Srbije i Francuske u oblasti odbrane




Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane mr Milan Ranković sastao se danas u Beogradu sa generalnim oficirom zaduženim za međunarodne vojne odnose Generalštaba Vojske Francuske viceadmiralom Anrijem Šrikom. Teme sastanka bile su saradnja u oblasti odbrane i mogućnosti unapređenja vojno-vojne saradnje.

Pomoćnik ministra Ranković naglasio je da je Republika Srbija u potpunosti posvećena vojnoj neutralnosti, da Ministarstvo odbrane, shodno tome, nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i da neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja Srbije i Francuske u oblasti odbrane intenzivna, ali ima mogućnosti za kvalitativno i kvantitativno unapređenje u oblastima od obostranog interesa. Na sastanku je istaknuto da su težišne oblasti saradnje zajednička obuka i učešće u multinacionalnim operacijama pod okriljem Evropske unije, vojnoobrazovna, vojnoekonomska i naučno-tehnička saradnja.

Naglašeno je da je saradnja Srbije i Francuske, posebno u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije, primer dobrog i uspešnog partnerstva i da je saradnja dve zemlje u multinacionalnim operacijama od velikog značaja.

 
photoFOTOGALERIJA