Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.12.2019.

Sastanak predsednika Vučića sa ministarkom Vojske Republike Francuske




Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministarkom Vojske Republike Francuske Florans Parli u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Sastanku su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Milan Ranković i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Na konferenciji za medije koja je usledila, predsednik Vučić je istakao da je reč o prvoj poseti francuskog ministra odbrane posle 35 godina.

- Bilo je potrebno da sačekamo administraciju Emanuela Makrona i gospođu Parli da bi francuski ministar odbrane došao u Beograd i Srbiju. Veoma sam zadovoljan zbog toga i veoma vam hvala na tome što ste došli u našu zemlju i molim vas da prenesete najsrdačnije pozdrave građana Srbije i moje lične predsedniku Makronu, da mu kažete hvala za izuzetnu posetu tokom leta i za sve poruke koje je preneo građanima Srbije - istakao je predsednik Vučić.

Govoreći o saradnji sa Republikom Francuskom, predsednik Vučić je naglasio da dobro sarađujemo u različitim misijama i da smo spremni da sa Francuskom učestvujemo i u bilateralnim misijama.

- Za nas su Francuzi prijatelji, bili smo prijatelji i 1914. i 1918. godine, u Drugom svetskom ratu i u budućnost moramo da gledamo zajedničkim ili gotovo jedinstvenim pogledom, istakao je predsednik Vučić dodajući da izražava veliku zahvalnost Francuskoj na podršci na našem evropskom putu.

Prema rečima predsednika Vučića, imamo sve veći broj aktivnosti srpske i francuske vojske.

- Francuzi će učestvovati u jednoj značajnoj vežbi na teritoriji Srbije koja će biti održana u junu. Mi smo zbog toga izuzetno srećni, to će proširiti znanja i vidike naših ljudi i videćemo kako se mi pozicioniramo, šta možemo da naučimo od francuske armije i vojnika. Istovremeno, u našoj vojnotehničkoj i vojnoekonomskoj saradnji, kao što znate, mi smo već kupili rakete “Mistral” za koje ovih dana isplaćujemo prvu ratu – naglasio je predsednik dodajući da država nikada ne kasni sa isplatama i da se uvek striktno drži ugovora.

- Hvala Francuzima što sa nama žele da rade po tom pitanju. Ima još mnogo oblasti u sferi vojne industrije i kupovine naoružanja gde smo mi zainteresovani za francuske proizvode i o tome smo razgovarali. Verujem da ćemo u nedeljama i mesecima koji dolaze imati još neke pozitivne stvari kojima bi mogli da vas iznenadimo. U svakom slučaju, Srbija će da čuva svoju vojnu neutralnost, ali i da razvija sve bolje odnose sa Francuskom – istakao je predsednik Vučić.

Ministarka Vojske Francuske Parli izrazila je zadovoljstvo zbog posete Srbiji, koja je nastavak posete predsednika Makrona kada je dogovoreno da se francusko-srpsko partnerstvo još više unapredi u oblasti odbrane.

- "Bratstvo po oružju" je ostalo u našim srcima još od Prvog svetskog rata, a sada imamo unuke preživelih koji svedoče o našoj zajedničkoj istoriji. Pre nego što smo došli u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije bili smo na vojničkom groblju gde su sahranjeni francuski i srpski vojnici koji su se zajedno borili na Istočnom frontu. Nećemo zaboraviti koliki je doprinos dao srpski narod za vreme Prvog svetskog rata. Takođe, želim da zahvalim predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i ministru odbrane Aleksandru Vulinu na prijemu u Beogradu i na veoma bogatim razgovorima koje smo imali - rekla je ministarka Vojske Francuske.

Govoreći o bilateralnim odnosima u oblasti odbrane, ministarka Parli je istakla da je zajednički interes da se razvija strateško partnerstvo.

- Između francuskog i srpskog ministarstva odbrane postoje otvoreni i slobodni dijalozi i za nas je veoma značajno da saznamo na koji način Srbija analizira uloge za budućnost na kontinentu i u regionu kada je reč o aktuelnim pitanjima - kao što su pitanja budućnosti NATO, budućnosti „Kosova“, terorizma i organizovanog kriminala, o tome razgovaramo. Želimo više da razvijemo našu operativnu saradnju u oblasti odbrane - učenje francuskog jezika u okviru vojske, obuka kadra i redovno prisustvo vaših đaka u Francuskoj i nekada u budućnosti francuskih u vašoj vojsci - to su prvi elementi saradnje. Međutim, uz sve ovo možemo i više da učinimo, navela je ministarka Parli i dodala da je učešće francuskih i srpskih snaga u vojnim vežbama jedan od modela koje su spominjali.

Kako je istakla, vojna saradnja ogleda se i u oblasti naoružanja.

- Helikopteri „Erbas“ su već isporučeni, a isto tako se radi i na uvođenju jednog centra za održavanje i drago mi je što je Evropa to odlučila. Druga saradnja će da se razvije u okviru nabavke "Mistral-3" sistema odbrane. To je znak poverenja koje ukazujemo Srbiji - poručila je ministarka Vojske Francuske.

Prema njenim rečima, Srbija se odlučila da bude vojno neutralna i Francuska u potpunosti poštuje njen stav.

- Taj posao ima više smisla utoliko što Srbija aktivno učestvuje u spoljnim akcijama Evropske unije ili Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici, Demokratskoj Republici Kongo i u Maliju, ali isto tako i u Somaliji i Libanu, zajedno sa francuskim kontingentima ili ostalim evropskim kontingentima. Takođe, želja mi je da pozdravim značajno angažovanje Srbije na teškom terenu, gde istinski niko ne želi da ide. To kažem veoma ozbiljno, utoliko pre jer je 25. novembra Francuska izgubila 13 članova u Maliju. Upravo te spoljne operacije koje su inicirane na zahtev zainteresovanih država su odlučujuće za našu kolektivnu bezbednost. Moramo da se suočimo sa svim izazovima i Francuska to ne može sama. Međunarodna kolektivna akcija je neophodna u  ovim oblastima i zbog toga bih još jednom da zahvalim Srbiji na njenoj ulozi kao i drugim evropskim partnerima koji učestvuju u Africi - naglasila je ministarka Parli na kraju obraćanja.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.12.2019
mp4 (360,12 MB)
Obraćanje predsednika Vučića
13.12.2019
mp4 (557,14 MB)
Obraćanje ministarke Parli
13.12.2019
mp4 (37,52 MB)
Sastanak