Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.12.2019.

Ministri odbrane Srbije i Francuske odali počast ratnicima sa Solunskog fronta




Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministarka Vojske Republike Francuske Florans Parli, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, prisustvovali su danas ceremoniji odavanja počasti ratnicima sa Solunskog fronta, održanoj u okviru Novog groblja u Beogradu.

Nakon polaganja venaca na Francuskom vojnom groblju, ministar Vulin upisao se u spomen-knjigu.

- Vaša žrtva i nemerljivo herojstvo nikada neće biti zaboravljeni, a davno započeto prijateljstvo naših zemalja trajaće večno. Počivajte u miru i znajte da ste poslednji san usnuli na prijateljskoj grudi za čiju ste slobodu položili živote i tako upisali svoja imena u istoriju. Neka vam je večna slava i hvala - napisao je ministar Vulin.

U spomen-knjizi ministarka Parli napisala je da su "Na bojnim poljima Solunskog fronta iskovane neraskidive veze između Francuske i Srbije i dale poseban značaj našem &39;bratstvu po oružju&39;. Nećemo nikada zaboraviti one koji su se borili i pali za našu slobodu".

Uz vojne počasti i intoniranje himni Srbije i Francuske, u izvođenju Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije, ministri Vulin i Parli položili su vence i kraj Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu.

Ceremoniji odavanja počasti ratnicima sa Solunskog fronta prisustvovali su i ambasador Republike Francuske u Beogradu Žan-Luj Falkoni, v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Ranković, predstavnici grada Beograda i brojnih udruženja koji neguju tradicije sećanja na borce oslobodilačkih ratova.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.12.2019
mp4 (144,37 MB)
Polaganje venaca