Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.12.2019.

Sastanak ministara odbrane Srbije i Francuske




Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa ministarkom Vojske Republike Francuske Florans Parli, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Posle ceremonije svečanog dočeka u Starom generalštabu, održan je sastanak na kojem su ministri razgovarali o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, saradnji u oblasti odbrane i o vojnoekonomskoj saradnji.

Prema rečima ministra Vulina, za održavanje prijateljskih odnosa i u budućnosti neophodni su posvećenost i dobra volja obe strane, a ovakvi i slični susreti, posebno kontinuitet političkog dijaloga koji je u usponu, najbolji su put ka tome. On je dodao i da smo svedoci odličnih odnosa koje su uspostavili predsednici Aleksandar Vučić i Emanuel Makron.

Kako je naglasio ministar Vulin, Srbija je posvećena mirnom rešavanju svih pitanja sa Prištinom, radi boljeg života građana na Kosovu i Metohiji, uz zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i puno poštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i Vojnotehničkog sporazuma.

On je takođe naglasio da je formiranje tzv. “vojske Kosova“ za Srbiju apsolutno neprihvatljivo i da KFOR predstavlja jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom 1244.

Ministri Vulin i Parli saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane između Srbije i Francuske intenzivna i da su težišne oblasti zajednička obuka i učešće u multinacionalnim operacijama pod okriljem Evropske unije, s posebnim naglaskom na misiju Evropske unije u Maliju, vojnoobrazovna, vojnoekonomska i naučno-tehnička saradnja.

Ministarka Parli istakla je zadovoljstvo vojnom saradnjom Srbije i Francuske i naglasila da ima prostora za njeno unapređenje. Prema njenim rečima, i vojnoekonomska saradnja je na zavidnom nivou i nastaviće se istim intenzitetom. Takođe, ministarka Parli pohvalila je angažovanje pripadnika Vojske Srbije u misiji Evropske unije u Maliju u kojoj učestvuju zajedno sa pripadnicima Vojske Francuske.

Na kraju sastanka, ministarka Vojske Francuske pozvala je ministra Vulina da naredne godine poseti Sajam naoružanja i vojne opreme u Parizu „EUROSATORY“.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.12.2019
mp4 (112,36 MB)
Svečani doček i sastanak